Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще направи утре първа копка на "Логистичен Парк София". За участие в церемонията са поканени още Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството и Бойко Борисов, кмет на София.

Инвеститор и главен изпълнител на "Логистичен Парк София" е "Камор и Техникон Дивелъпмънт" АД, което е съвместно дружество между израелската "Камор Груп" и българската "Техникон Груп" АД.

Обектът ще бъде изграден на площ от около 100 000 квадратни метра на 30-ия километър на Околовръстния път в района на с. Кривина, като обемът на инвестицията се предвижда да бъде около 100 милиона лева.

Паркът ще бъде част от новата индустриална зона на София, която се очаква да се оформи през следващите две или три години в района между изходите на магистралите „Тракия" и „Хемус".

"Логистичен Парк София" ще бъде модерен логистичен комплекс, който ще съчетава търговски, офисни и складови площи, предназначени основно за отдаване под наем и построени по задание на клиента.

Все повече западни компании насочват към България логистичните си операции, което изисква изграждането на модерни складови и индустриални паркове.

Първата сграда на парка, която ще отвори врати през лятото на 2007 г., ще бъде изградена на площ от около 5000 квадратни метра.

Тя ще бъде наета от "Техникон Груп" АД, като ще представлява складов и офис комплекс, в който ще се премести централата на фирмата.

В рамките на парка ще бъде разположена и централата на „Камор Виикълс Интернешънъл" ЕООД, вносител на китайските автомобили „Chery" за България, Македония, Сърбия и Черна Гора.

В близко бъдеще "Камор и Техникон Дивелъпмънт" АД също планира начало на дейността по построяване на "Логистичен Парк Варна" и "Логистичен Парк Бургас".