"Първенци сме по невнесени данъци" е заглавиe от в. "Труд"
България е на първо място сред страните в Европейския съюз (ЕС) по загуби от невнасяне на данъци. Това показва проучване на университета в австрийския град Линц, цитирано от „Файненшъл Таймс". У нас тези загуби достигат 18,8% от всички постъпления, а най-ниско е нивото в Австрия - 4,5%.
Прочети още от в. "Труд"

"Транспортният министър настоява за по-скъпи винетки" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Транспортният министър Ивайло Московски за пореден път се обяви за повишаване на пътните такси. Той беше категоричен вчера, че трябва да има корекция в цената на винетките. "Бих подкрепил изменение на стойността на винетките към оскъпяване, защото това е логично. Цената им не е пипана от около 10 години", категоричен беше Московски, използвайки за увеличението термина "корекция", познат от времето на социализма.

"За България трябва да се въведе тол система. Тя е по-различна от винетната система. Вероятно за автомобилите до 3.5 тона ще останат винетките с корекция към завишение и тол система за тежките автомобили, която е най-справедливият начин на заплащане", поясни Московски. Той отново се аргументира с факта, че "излиза 2-3 пъти по-скъпо да се превози транзит стока от единия до другия край на България с влак, отколкото с автомобилен транспорт", и отсече: "Това е абсурдно и няма такава държава в Европа".
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Отпада увеличението на 2 % данък доход", пише в. "Стандарт"
Идеята за увеличение на данък доход с 2 %, които да остават в бюджетите на общините, най-вероятно ще отпадне. Това стана ясно по време на дискусията "Икономика на светло за по-добро бъдеще" в Бургас. Представителите на бизнеса категорично изразиха своята позиция против, мотивирайки, че допълнителният данък ще натовари не само фирмите, но и всички работещи хора.
Общински съветници от Бургас пък подкрепиха тезата им и обявиха, че идеята е неприемлива и не може да се реализира ефективно. Според местните власти въвеждането на допълнителен данък дори би стимулирало сивата икономика.
"Това е нещо непрактично и неработещо, най-малко не му е сега времето", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, изразявайки мнението на членовете на организацията. Местни бизнесмени пък предрекоха, че въвеждането на този допълнителен данък ще доведе до отлив на инвеститори, коит още избягат в други общини, които не се възползват от вдигането на налога.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Mazars, Oliver Wyman и "Делойт България" искат да оценяват банките", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Три са кандидатите за консултанти на БНБ при проверката на активите в банковата система. Това са международните консултантски групи Mazars и Oliver Wyman, както и българското подразделение на Deloitte. Окончателният избор трябва да стане ясен до средата на декември, след което ще може да започне и същинската работа по изготвяне на окончателната методология и самата оценка на банковите активи и стрес тестовете, за които от Европейската комисия настояваха да стане факт до края на годината. Проверката ще включва 22 от 28-те банки, които оперират на българския пазар, като извън обхвата й ще останат институции, които работят в страната под формата на клонове на чуждестранни банки. Това става ясно от публикувана на сайта на БНБ информация в отговор на въпрос, получен във връзка с провеждането на процедурата.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Хаос с бюлетините - голямо бинго с номерата на партии и преференции", четем на първа страница на в. „24 часа"
Хаос с бюлетините и бинго с номерата на партиите и преференциите. Това очаква избирателите на 25 октомври, когато с местните избори ще се проведе и националният референдум за електронното гласуване.
Експертите и партийните централи са притеснени, че ще има рекорден брой недействителни бюлетини заради сложността на изборите. Масово объркване се очаква заради различните номера на партиите във всяко населено място и многото бюлетини - в София, Пловдив и Варна ще се гласува с по 4, а в селата, които са част от тях, с по 5. За първи път на местни избори общинските съветници могат да се избират с преференции, а опитът от парламентарния вот през 2014 г. показва, че масово партийният вот се разменя с преференциалия.
Прочети още от в. „24 часа"

„Поне 6 големи инфраструктурни проекта няма да завършат навреме", пише в. "Капитал Daily"
Част от големите инфраструктурни обекти, финансирани по оперативна програма "Транспорт", няма да приключат до края на 2015 г., когато изтича срокът за европейско финансиране. Те ще се довършат с пари от държавния бюджет и чрез заеми, стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски по време на отчет за изпълнението на програмата. Вече се водят интензивни разговори с Министерството на финансите, каза министърът.
Проблемните проекти са жп линиите Септември - Пловдив (над 630 млн. лв.), Пловдив - Бургас (490 млн. лв.), Първомай - Свиленград (663 млн. лв.), обходният път на Габрово (108 млн. лв.), реконструкцията на жп гарите в София и Бургас.
Част от дейностите по проектите ще завършат до края на годината, но още няма яснота какво ще остане за доплащане от бюджета. "Анализираме различни варианти, може да се прибегне до заемни средства, което вероятно ще утежни бенефициентите. Надявам се обаче бюджетът разумно да подпомогне довършването на проектите", посочи Московски. Той информира, че към момента са разплатени над 1.6 млрд. евро, което надвишава 80% от програмата.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Протестът на бизнеса заради скъпия ток се отлага, но не се отменя", пише в. "Сега"
Планираният за 30 септември национален протест за реформи в енергетиката се отлага, но не се отменя. Това се посочва в обща позиция на национално представените организации на работодателите - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, разпространена вчера.

Преди седмица работодателите се договориха с правителството за отмяна на протеста срещу пакет от мерки. Някои от исканията им обаче останаха без отговор. Представителите на бизнеса предупреждават, че запазват готовността си за повторното насрочване на протеста, в случай че кабинетът проточи изпълнението на набелязаните мерки. Част от тях предвиждат мораториум върху преференциалните цени на новите мощности и създаване на пътна карта за решаване на належащите проблеми в сектора.
Прочети още от в. "Сега"

"Поскъпват само скъпите цигари" пише в. „Труд"
Промяната в структурата на акциза върху цигарите ще засегне само скъпите марки, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Увеличение ще има за цигарите, които в момента струват над 5,35 лв. кутията. Според разчетите това ще увеличи приходите в бюджета с около 117 млн. лв. през периода 2016-2018 година.
Прочети още от в. „Труд"

"Разрешават пълненето на газови бутилки на бензиностанциите"
, четем във в. "Монитор"
Отпадане на забраната за пълнене на газови бутилки на бензиностанциите. Това приеха на първо четене депутатите от парламентарната бюджетна комисия, като гласуваха измененията в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от МС. Отмяната на забраната предизвика една от най-силните реакции на браншовите организации по предложените за промяна текстове. Според представителите на Българската петролна и газова асоциация на година у нас се пълнят 15 хил. тона с пропан-бутан. Това сега се прави на специализирани места, където се следи бутилката да не се препълни, а оттам да се гарантира, че няма опасност да гръмне. От асоциацията са категорични, че никой не може да зарежда на бензиностанциите и да е спокоен, че бутилката няма да експлоадира. Отпадането на забраната притесни и депутатите, затова вероятно текстовете ще претърпят промени между първо и второ четене.
Според Агенция „Митници" обаче отпадналият текст от закона, в който сега е регламентирана въпросната забрана не касае бензиностанциите. Той се отнасял за местата за промишлено производство на пропан - бутан и за складирането му, твърдят от агенцията.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Калин Христов: Очакваме ръст на икономиката от 2,4% за 2016 г. ", пише в. „24 часа"
Банки с над 5% пазарен дял може да са много атрактивни за купувачи
Българската икономика се развива по-добре от очакваното през първата половина на годината, което накара БНБ да коригира прогнозата си от 1,8 до 2,3%. Очакванията за догодина са за ръст от 2,4%. Това казва в интервю за Ройтерс подуправителят на БНБ Калин Христов. Попитан за перспективите на централната банка за следващата година, Христов казва, че очаква растежът на кредитите да бъде 1,6% през 2016 г. от "близо до нула" тази година.Той обаче е категоричен, че не това не се дължи на липса на ликвидност или капитал, а е повече проблем на търсенето на заеми.
По отношение на планираната оценка на активите на българските банки и предстоящите стрестестове, Христов заявява, че те ще завършат до средата на 2016 г. и могат да поставят България в състояние да кандидатства за Европейския банков съюз. Подуправителят е категоричен, че бановата система на България е стабилна. Българските банки са склонни към по-нататъшна консолидация, смята Христов. Трезори с над 5% пазарен дял могат да бъдат много атрактивни за купувачи. По повод гръцката криза, Христов заявява, че гръцките банки притежават под 1/5 от банковите активи в България.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"КРИБ: Сивата икономика е основният ни враг", пише в. "Стандарт"
Сивата икономика е наш основен враг. Тя вреди на бизнеса, който изрядно плаща данъци и спазва законите. Идеята на националната кампания, която стартираме, е да покажем непримиримост и нетолерантно отношение към неформалната икономика, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Има два вида фирми. Едните, които са национално отговорни, и другите, които не плащат данъци, допълни той. Домусчиев посочи, че цената на тока, така, както се формира в момента, е в полза на домакинствата, но не и на бизнеса. "Като прибавим цената на еленергията и цената на газта, за каква индустриализация можем да говорим", риторично запита шефът на КРИБ, изтъквайки, че капиталът на членовете на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България възлиза на 30-40 милиарда евро. КРИБ се бори срещу сивата икономика повече от 10 години. Работодателската организация се включи в голям проект срещу "черния бизнес" още през 2003 година. През годините КРИБ изготви и пакет от мерки, касаещи данъци, осигуровки, данъчни продукти и свързването на фирми и предприятия с НАП. "Една голяма част от тези предложения, които дадохме, вече са реализирани. Вярвам, че предстоят да бъдат приети и други, посочи Домусчиев. Сред предложенията на КРИБ са въвеждането на глоби за работа без трудов договор, преглед на всички концесии и други. "Настоящата кампания ще покаже категоричната позиция на КРИБ срещу сивата икономика. В КРИБ няма предприятия, които да работят в сивия бизнес. Всички ние със съвместни усилия ще дадем отпор на сивата икономика и ще извадим на светло скритите обороти и приходи, заяви още Домусчиев.
Прочети още от в. "Стандарт"