Пазарът на сливания и поглъщания в света за първите девет месеца на годината постави рекорд от $3,850 млрд. (€2,720 млрд.).

Обаче през третото тримесечие сливанията и поглъщанията в световен мащаб драматично са намалели, главно заради кризата на кредитните пазари, довела до колапс на външно финансираните изкупувания.

През третото тримесечие обемът на сделките на този пазар е паднал с 42% до 1000 милиарда (1 трилион) долара, предното второ тримесечие бяха обявени сделки за поглъщания в размер на $1,74 трилиона. Изследването на фирмата за финансови данни Dealogic е цитирано от FT.

Като цяло инвестиционните банкери са убедени, че активността на M&A пазара ще се възстанови през следващата година. Счита се, че активността на пазара ще зависи от това, дали икономиката ще падне в по-дълбока рецесия.

"Ако няма рецесия, стратегическите придобивания ще бъдат активни в секторите и ще бъдат финансирани средни по размер сделки от частни инвестиционни фондове", считат от Morgan Stanley.

Силата на този пазар за първите девет месеца е насърчавана от значителното активизиране на ново възникващите пазари (emerging markets). Бразилия, Индия, Русия и Китай за първите девет месеца са регистрирали сливания и поглъщания в размер на $298.1 млрд. Третото тримесечие регистрира там сделки за сливане и поглъщане от $119.8 млрд.

Но делът на изкупуванията от частни инвестиционни фондове, които бяха горивото на M&A пазара за последните четири години, падна с 68% до $130.3 млрд. за третото тримесечие.

За периода е имало само една сделка на стойност над 10 млрд. - изкупуването от Blackstone на Hilton Corp. Има оповестени изкупувания на стойност $414.2 млрд., които към края на септември чакат да бъдат реализирани.

Сривът на ливъридж изкупуванията допринесе за големите намаления на приходите на банките, които са паднали за третото тримесечие на $15.5 млрд., най-ниско равнище от първото тримесечие на 2005.

Забавянето ще удари изплащането на бонуси от инвестиционните банки в края на годината, до 10-15% намаление предвиждат експерти.

Сред консултантите Goldman Sachs е първи в САЩ, JPMorgan са лидери в Европа, UBS имат първото място в Азия с изключение на Япония.