Азиатските капиталови пазари направиха понижение в днешната сесия, след като вчера бяха достигнали петседмичен връх с оглед по-доброто представяне на минните и финансовите компании. Днес обаче именно технологичният сектор и банките бяха основните губещи, в следствие на инвеститорските опасения за предстояща икономическа рецесия в САЩ и по-ниското потребление на американците.

Акциите на южнокорейската компания Samsung бяха силно разпродавани днес, като цената им слезе до едноседмично дъно, особено след като от AMD обявиха по-ниски от очакваното печалби. Elpida Memory също поевтиня драстично, след новината за по-малък обем на продажбите. Финансовата институция Fukuoka Financial Group понижи капитализацията си с оглед по-нисък от очакваното процент на печалбата.

„Рискът от световна рецесия все още притеснява инвеститорите", коментира южнокорейски анализатор пред Bloomberg. „На азиатския пазар ще му е много трудно ако търсенето на продукция от САЩ и Европа падне. Печалбите на компаниите ще са по-ниски, а с тях и цените на акциите им", продължава той.

Регионалният индекс MSCI падна с 1.1% до 144.69 пункта, след като вчера достигна най-високото си ниво от 29 февруари насам. Финансовите и технологични акции бяха в най-голяма степен отговорни за днешната слабост на измерителя. MSCI все още е с 8.1% по-нисък спрямо началото на годината. Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1.5% до 13 250.43 пункта, което бе най-сериозната му загуба от една седмица насам.

„Потребителското търсене на нови компютри и битова електроника е по-ниско заради протичащата в момента икономическа криза в САЩ", коментира японски анализатор. „Печалбите на технологичния сектор ще започнат да се покачват в синхрон с възстановяването на икономическия растеж в Америка", продължава той.

Щатските борси приключиха почти без промяна като инвеститорските настроения бяха по-скоро позитивни. Новото покачване в цената на петрола и излезлите по-слаби тримесечни отчети на компаниите навредиха на ентусиазма обзел пазарните участници в първите часове на сесията. Алуминиевата компания Alcoa бе сред най-силно разпродаваните на Wall Street вчера, след обявената двойно по-ниска печалба за първото тримесечие.

Технологичната компания AMD също внесе черни краски на пазара като обяви, че ще съкрати 10% от работниците си след слабото представяне през първото тримесечие. Междувременно индустриалният индекс Dow Jones приключи с ръст от 0.02% до 12 612.43 пункта, а широкият измерител Standard & Poor's 500 покачи с 0.15% до 1 372.52 пункта. Технологичният Nasdaq не успя да върне зеления си цвят и се понижи с 0.26% до 2 364.83 пункта.

Тази сутрин доларът продължава да се котира около вчерашните си нива към еврото при ниво от $1.5730, както и спрямо йената на Y102.50 за долар. Петролът прави лек отстъп от завоюваните вчера нива над $109 за барел, като в момента се разменя за $108.75. Златото се понижава с половин процент до $921 за трой-унция.

След отличното представяне на европейските борси вчера, тази сутрин те започват сесията разнопосочно, но с преобладаващ червен цвят на основните индекси. По-важни икономически данни днес ще има в САЩ от 17:00 - предстоящи продажби на съществуващи домове и в 21:00 - протоколът от последното заседание на ФЕД. Днешната сесия на БФБ започва с покачване на основните индекси и оборот от малко над 1.3 млн. лв. за първия половин час.