Азиатските акции се покачиха до двуседмичен рекорд днес, като така продължиха възходящото рали на американските фондови борси. Доброто настроение на пазара бе следствие от обявените нови мерки за финансово подпомагане на банковия сектор в САЩ от страна на ФЕД. Коментира се изкупуване на лош дълг на обща стойност $200 млрд. само в САЩ.

Австралийската банка Commonwealth Bank of Australia се покачи най-много за последните шест седмици, а японската компания Toyota, която изнася 37% от продукцията си за САЩ и минната BHP Billiton, спечелиха най-много от новината за съвместната банкова операция в САЩ и Еврозоната.

„Намесата на ФЕД ще възстанови доверието в пазара", коментира японски анализатор пред Bloomberg. „Краткосрочните прогнози за пазарните движения са стабилни, особено след като е почти сигурно, че няма да има повече отписване на финансови активи", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се изстреля с 1.7% до нивото 140.16 пункта, което е най-силното му еднодневно движение от 27 февруари насам. Финансовите компании допринесоха най-много за днешното повишение на индекса. Японският индекс Nikkei пък добави 1.6% и приключи при ниво от 12 861.13 пункта, а австралийският S&P/ASX завърши деня с 2.4% на зелено.

Всички азиатски борси завършиха на положителна територия с изключение на китайската, където инвеститорите продължиха разпродажбите заради притеснителните новини около инфлацията в страната и забавящото се икономическо развитие. Малайзийският индекс продължава силното си рали, след като в понеделник удари дъно заради променилата се политическа обстановка в страната.

Американските капиталови пазари направиха шеметно рали вчера, като широкият индекси S&P500 успя да покачи с 3.7%, което беше най-силното му еднодневно движение от 2002 г. Индексът на сините чипове Dow Jones завърши със скок от над 400 пункта (3.6%), преминавайки над нивото от 12 000 пункта. Решението на ФЕД и централните банки от Европа и Канада да стимулират пазара с нова финансова инжекция под формата на държавни ценни книжа, се отрази стимулиращо на пазара.

След отличното вчерашно представяне на европейските капиталови пазари, днес фючърсите на борсовите индекси отново са силно нагоре. Прогнозата е днес в Европа да станем свидетели на силно възходящо рали подобно на вчерашното американски и азиатско такова. Същевременно доларът продължава да отслабва спрямо еврото, като в момента котировките са на $1.5384, а петролът се търгува със слабо понижение до 108.65 за барел.

Родната ни фондова борса като че ли ще последва световните пазари, след като още в началото на търговията отваря със силно покачване. Минути след старта на днешната търговия, три от четирите индекса са нагоре, а BG40 покачва с повече от 4%. Оборотът е сравнително висок, като за първите 30 минути минава над 2 млн. лв. В последните няколко дни, БФБ следваше плътно започналата нова борсова корекция в световен мащаб, но с днешното покачване можем спокойно да кажем, че корелацията между нашия и чуждите пазари се запазва в пълна степен.