Лятно часово време се въвежда у нас от 27 март (неделя) в 3.00 часа българско време и ще доведе до икономически и здравословни промени. То налага преместване на часовниците с един час напред. От 1998 година преминаването към лятното часово време и връщането към зимното часово време са съгласувани във всички страни членки на Европейския съюз. Всяка от тях обаче е свободна да избере като зимно време час, определен според меридиана на собствения си часови пояс.

Най-зле часовата промяна влияе на онези, които работят на смени. При някои хора дори промяна от 20 минути на дневния режим може да доведе до безсъние и преумора. От своя страна недоспиването пък може да доведе до депресия. Затова е необходимо докато организмът ви постепенно свикне с промяната, което обикновено трае около 14 дни, да се постарайте да намалите физическото и психическото си натоварване на работното място и у дома. Непременно вземайте витамини, особено витамин С. Той е необходим за по-гладкото протичане на пренастройката на биологичния ви часовник.

Имайте в предвид, че лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Няма обаче точни данни, колко икономии се реализират от часовата промяна. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели осигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и учене.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март и продължава до 0 часа на последната неделя на месец септември. През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа в последната неделя на месец март и продължава до 3 часа в последната неделя на октомври. От 1999 година то започва в 3 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - т.е до 3 часа астрономическо време.

В световен план предложението за смяна на времето е прието за пръв път във Великобритания през Първата световна война, когато всяка икономия се приемала като проява на силен патриотизъм. Интересен факт, е че сред привържениците на въвеждането на  лятното часово време е и Йосиф Сталин. То е въведено в СССР с негов декрет на 16.06.1930 година.