Цената на петрола се понижава под $94 за барел тази сутрин, след като вчера направи шеметно възходящо рали с над 5%, заради по-слабите запаси на петрол и горива в САЩ и понижаването на лихвеното ниво от ФЕД.

Американският лек петрол се понижава с 44 цента до $93.95 за барел днес, след като вчера успя да покачи с над $4, заради положителната нагласа на инвеститорите около бъдещето на щатската икономика. Лондонският брент петрол се понижава с 52 цента до $93.50 за барел.

„Днес цените на петрола падат, заради техническа корекция и прибиране на спекулативни печалби", коментира японски банкер. Американският федерален резерв съобщи, че ще обедини усилия с останалите централни банки на Еврозоната, Япония, Канада и Великобритания, за да се справят с ниската ликвидност на финансовите пазари. Това е първата координирана акция на всички централни банки от 11 септември 2001 г., когато пазарите се нуждаеха от външна намеса, за да не „изгърмят".

Котировките на петрола се понижиха през последните седмици от достигнатия вечен рекорд на $99.29 за барел, заради опасенията на инвеститорите около икономическото забавяне в САЩ и по-ниското потребителско търсене. Вчера запасите на петрол в страната показаха спад със 700,000 барела, като общият им обем в момента, е на най-ниското си ниво от март 2005 г.

Резервите от дестилатни горива, са се понижили с 800,000 барела, докато тези на бензин са с 1.6 млн. барела нагоре.