Петролът върна първоначалните си печалби днес, след като доларът започна да покачва рязко към повечето световни валути. Същевременно от ОПЕК заявиха, че цената на петрола може да падне през 2008 г., заради световното икономическо забавяне.

В началото на деня, петролните котировки бяха подкрепени от Международната енергийна агенция, която повиши прогнозите си за търсенето на петрол през следващата година. Изглежда обаче, инвеститорите са обърнали повече внимание на коментарите от ОПЕК и побързаха да разпродадат накупените си фючърси.

Американският лек петрол се понижава с $1 до $91.24 за барел, което е доста по-ниско от дневния връх на $93 за барел. Лондонският брент петрол все още остава на зелено с 28 цента до $92.35 за барел.

„Очакванията за световен икономически растеж през 2008 г. остават помрачени от забавянето на щатската икономика", коментираха по-рано днес от ОПЕК. Международната енергийна агенция пък предвиди ръст на петролното търсене през 2008 г. от 2.1 млн. барела дневно.

„Ние сме по-песимистично настроени от МЕА за ръста в потреблението през 2008 г.", заяви Майк Уитнър, анализатор в Societe Generale.

Доларът продължава да покачва към еврото, като в момента курсът е $1.4435. По-рано през деня беше достигнат и дневен връх на $1.4425 за евро.