Цената на петрола се покачва във втори пореден ден днес, след като в средата на седмицата успя да пробие под нивото $60 за барел. Това беше в следствие на понижаващото геополитическо напрежение и растящите запаси на петрол и бензини в САЩ.

Спадът на цената от над 20% от средата на август до сега, покачи очакванията за възможността ОПЕК да понижи дневните си добивни нива до края на годината, след като преди две седмици те не бяха коригирани.

Американският лек петрол с доставки ноември се покачи с 29 цента до $61.88 за барел, като беше достигнал най-високо ниво за сесията на $62.02 за барел. Това добави 85 цента към покачването в четвъртък. Лондонският сорт Брент петрол се покачи с 28 цента до $61.62 за барел.

„Черното злато" изгуби над $15 от стойността си за последните шест седмици в постоянна низходяща корекция. Съвсем скоро се очаква да спре разпродаването на фючърси на суровината от хедж-фондовете, както и да се покачи търсенето от приближаващия зимен сезон. Не трябва да се забравя и регулативната функция на ОПЕК, които биха желали да понижат дневните добивни нива, за да задържат цената на петрола.

Според анализатори, цената на суровината е достигнала максимума си на понижение, като вече е в състояние на консолидация. Запасите в САЩ са високи, но наближава зимния отоплителен сезон, а „облекченото" геополитическо състояние няма да се облекчава повече.

В допълнение на тезата, че цената на петрола е намерила неутрално ниво ще приложим изказването на петролния министър на най-големия износител в света Саудитска Арабия. Али ал-Нами до преди няколко седмици алармираше за прекалено високата цена на петрола, но в момента поддържа мнението, че нивото се е нормализирало и цената е „справедлива".

Запасите от природен газ в САЩ достигнаха рекордно ниво за този период на годината, като вече са 356 млрд. куб. фута. Нивото е 13% над средното за годината, като за последната седмица, резервите на суровината са нараснали с 93 млрд. куб. фута.