Американският водещ борсов индекс Dow Jones Industrial Average се понижи най-силно от петнадесет месеца, доларът падна с 0.9% за един ден, а търсенето на правителствени ценни книжа се засили, след като пазарът разбра, че безработицата в САЩ се повишава.

В същото време цената на петрола отбеляза нов исторически рекорд до $139.12 за барел. Суровият петрол доставка юли се покачи с $10.75 на барел и се установи на ниво $138.54 за барел на Нюйоркската стокова борса.

Според агенция Блумберг, това се дължи на спадналата стойност на американската валута, както и на предвиждането на Morgan Stanley, че цената ще достигне $150 в рамките на месец. Втората по големина в САЩ фирма за търговия с ценни книжа базира прогнозата си върху моделите за доставка, показващи, че Азия ще получи рекордни обеми петрол от Близкия Изток.

Акциите в САЩ поевтиняха, като индексът Standard & Poor's 500 се разпродаваше най-бързо от три месеца, минус 3.1%.

След лошите данни доларът струваше $1.5775 спрямо евро, 1.1% понижение, 0.9% олекване спрямо кошницата с шест валути. Инвеститорите вече не очакват, че Фед ще повиши лихвите си тази година. Цената на ценните книжа с фиксирана доходност се покачи и съответно лихвата по 10 - годишните американски правителствени бонове се понижи.

Пазарът се настройва за по-нисък от очакваното глобален ръст, твърди пазарен стратег в Bank of America в Ню Йорк. По-високата безработица и растящите цени на енергията и храните означават значително глобално намаляване в личната консумация.

Департаментът по труда в петък публикува доклада си, от който се разбра, че безработицата в САЩ в рамките на април - май се е повишила от 5% на 5.5%, най-високо ниво от октомври 2004 г.

Акциите на General Electric спаднаха с 3.4%. Най-голямата застрахователна компания в света, American International Group, загуби 6.8% от пазарната си капитализация, след като регулативните органи казаха, че проверяват счетоводството й. Акциите на American Express, Citigroup и Boeing загубиха с над 5% всяка.

За пети пореден месец се губят работни места. Все пак зачеркването на 49,000 души от ведомостите за заплати било по-ниско от първоначалните оценки за минус 60,000, казаха статистиците.

Една от причините за поскъпването на петрола стана изказването на ключов израелски министър, че Израел ще трябва да нападне Иран, четвъртият производител на петрол в света, ако иранците не преустановят ядрената си програма.