Рекордно високите инвестиции в газовия и петролния сектор ще помогнат на Норвегия да смекчи удара от забавянето на икономическото й развитие таи година, смятат икономисти. Статистическата служба на страната обяви, че капиталовложенията в сектора през 2009 година ще достигнат 24 милиарда долара, пише Ройтерс.

„Норвегия е щастлива страна, благодарение на петрола смекчихме шока. Това е нашето предимство пред нашите съседи и останалата част от Европа, заявява Кнут Антон Морк, главен икономист в Ханделсбанкен.

Експертът Кире Андал твърди, че докато цените на петрола са високи и инвестициите в страната ще са големи. Към 16,32 часа българско време цената на петрола е 102,42 долара за барел. Норвегия е четвъртият най-голям износител на суровината и най-големият износител в Западна Европа на природен газ.   

Статистическата служба обяви, че плановете са да бъдат направени 128,2 норвежки крони „петролни инвестиции" или 22,57 милиарда долара. Вложените средства в сектора през 2009 година ще нараснат до 132,8 норвежки крони или 24,04 милиарда долара.

Петролните инвестиции в Норвегия нараснаха значително за година.