Прогнози сочат, че „голямата петорка" на британските банки за 2006 ще регистрира комбинирани печалби от 38 млрд. паунда, съобщава BBC. Първата, Barclays, ще изнесе доклада за резултатите си във вторник, като се очаква печалбата да е увеличена с една трета до 7 милиарда паунда.

По-рано през месеца HSBC изненада инвеститорите, заделяйки настрана извънредната сума от 878 милиона паунда за покриване на лошите кредити в САЩ. Но британските банки са затегнали критериите за кредитиране във Великобритания и във връзка с това анализаторите очакват, че печалбите ще са над сумата от 33 млрд. лири стерлинги, спечелени през 2005.

Въпреки въпросното увеличение, нивата на несигурни кредити и клиентски провали най-вероятно ще продължат да доминират резултатите на Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, HBoS и Lloyds TSB, които ще бъдат обявени всичките в идните 10 дни.

През ноември Barclays заяви, че продължава да бъде изложен на риска от по-високи разходи в резултат от бързия ръст на персоналните банкрути. Преди година Barclaycard, най-голям оператор с кредитни карти на Острова с 11 милиона клиенти записа 1,57 млрд. паунда в лоши кредити на притежателите на карти, 44% повече от предходната година.

За справяне с проблема на 50% от желаещите нови кредитни карти бе отказано. Все пак банката още очаква впечатляващи резултати за миналата година благодарение на инвестиционното банкиране и бизнеса с управление на фондове.

Другите банки също са се възползвали от бума в придобиванията и поглъщанията на глобалния капиталов пазар, както и от засилващото се обслужване на състоятелни частни клиенти и управление на богатството им.

Според резултатите от допитване до водещи финансови анализатори, топ пет на британските банки ще имат обща печалба над резултата от 33.4 млрд. паунда от предходната година.

„Като цяло банките са в цветущо здраве. Засилените мерки за контрол за последните няколко години означават, че повечето от британските АД се радват на силни корпоративни приходи".

Въпреки трудностите с бизнеса в САЩ, очаква се HSBC да постигне рекордни печалби от 11.45 млрд. паунда за последните дванадесет месеца.

Очакванията за Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB и Halifax Bank of Scotland са съответно 9.1млрд., 3.6 млрд. и 5.4 млрд.

Извлечените печалби с почти пълна сигурност ще породят нови критики за размера на изплащаните бонуси за мениджърите в лондонското Сити.