Съюзът на пивоварите отчита 4% спад за последната година. Не сме оптимисти, че скоро ни очаква светло бъдеще в индустрията, заявяват от от Съюза на пивоварите в Болгърия. Шефовете на някои от водещите пивоварни у нас предричат, че ситуацията ще продължи да се влошава.

Спад от 10-15% до края на годината очаква Александър Грънчаров, ген. мениджър на "Карсберг България". Становището подкрепиха Драган Радивоевич, ген. мениджър на "Каменица", и Рууд ван ден Ейден, ген. мениджър на "Загорка".

За периода януари-юни 2010 година общо на българския и външния пазар са реализирани 2 431 878 хектолитра бира, което в сравнение със същия период на миналата година е спад от 4%. Само за юни тази година спадът е 10%.

За шестмесечието в пивоварната индустрия инвестициите надхвърлят 19 млн. лева. От началото на годината платените данъци на държавата са около 80 млн. лева.

Добре, че беше Световното първенство по футбол, иначе резултатите щяха да бъдат още по-зле, каза на пресконференция днес Владимир Иванов, председател на УС на Съюза на пивоварите.

Владимир Иванов отдели внимание на проучване на "Евробарометър" от 2009 г., в което са участвали над 1500 души. 52% от българите считат, че превенцията на злоупотребата с алкохол е лична отговорност, а 43% от запитаните смятат, че е отговорност на институциите. 5% - нямат мнение.

Срещата беше организирана по повод професионалния празник на пивоварите в страната - Илинден.