България започва преговори с ЕС част от заплатите на учителите в предучилищното образование да се осигури от европейските фондове, заяви на кръгла маса в парламента министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Дискусията е посветена на промени в Закона за народната просвета, с които ще се въведе задължителното предучилищно образование за децата на петгодишна възраст. Намерението е да се предотврати отпадането на учениците от училище.

По думите на Игнатов в първи клас, след предучилищната подготовка, децата ще бъдат вече адаптирани и няма да се чувстват като в непозната среда. Те ще са се научили, че извън дома всички трябва да спазват обществени норми на поведение, ще могат да се концентрират по-добре върху учебния процес.

Родителите няма да плащат такси за предучилищното образование, а само до 1.50 лева за храна на децата, категоричен е Игнатов.
В началото на месеца стана ясно, че се удължава срокът за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка от 5-годишна възраст заради липса на достатъчно места в детските градини.

Днес министърът обяви, че е изпратил писма до общините с въпроси за готовността им да се въведат промените.
Председателят на парламентарната комисия по образованието Галина Банковска отбеляза, че законовите промени са обсъдени на първо четене в комисията.