Канада реши да таксува като отровни някои химически съединения, използвани за направата на популярните пластмасови бутилки. За някои производители на биберони, детски напитки или бутилки за вода за спортисти проблемът е голям - пише от Отава автор на IHT. За други фирми обаче идват добри времена.

Най-печеливша от решението на канадското правителство изглежда е компанията Eastman Chemical, която прави сходни пластмасови предмети без да използва някоя от забранените съставки. Също така ще дръпнат напред производителите на опаковки от стъкло или неръждаема стомана.

Канадското правителство миналата седмица реши частично да забрани бисфенола (BPA). Изследвания с животни са показали, че това вещество, наподобяващо човешки хормон, може да доведе до дълготрайни промени в животното, изложено на въздействието му. BPA се използва в поликарбонатната пластмаса, предпочитан материал за направата на бутилки и други контейнери, тъй като е твърд и прозрачен.

Официално забраната в Канада се простира само до опаковките за бебешки храни и бибероните, като се твърди, че за всеки над 18 месеца опаковките от поликарбонати са безвредни. Само че повечето от големите търговски вериги в страната махнаха поликарбонатите от лавиците си, а водещите производители на бутилки за вода за спортисти бързо преминават към други материали за продукцията си.

В САЩ реакцията срещу поликарбонатите не достига мащабите на Канада, но 10 щата, след които Калифорния и Масачузетс, както и Конгресът, настояват за законова забрана на тази пластмаса.

Директор по изследванията и развойната дейност на голям производител на опаковки обяснява: „Нивото на страха точно сега е изключително високо и това ще промени материалите. Трябва да решим дали хората ще вярват на тези материали оттук нататък".

Компанията Eastman се радва на щастливото съвпадение, че от октомври миналата година тя започна да предлага опаковки от полиестера Тритан, първият продукт разполагащ с всички предимства на поликарбонатите, но произведен без използването на BPA. Новият материал по всичко личи ще се окаже златна мина за Eastman Chemical, тъй като производителите на спортни стоки бързат да се освободят от поликарбонатните опаковки.

Търсенията на алтернативи на поликарбонатите датират от 2001 г., като Япония още тогава започна да проявява загриженост от употребата на BPA. В Северна Америка опасенията срещу химичното вещество се засилват през 2006 г. Трудността е била да се създаде опаковка достатъчно прозрачна, едновременно с това да не се чупи ако бъде хвърлена върху твърда повърхност или вкарана в миялна машина.

Много компании искат да купят опаковките от Тритан на Eastman, но ще трябва да почакат, тъй като засега заводът за производство на Тритан в Тенеси още се строи и ще заработи на пълен капацитет чак в края на 2009.

Тританът е по-скъп от поликарбоната. Няма точни данни, но най-малката бутилка за многократно ползване, направена от Тритан, струва с $1 повече от същите бутилки от поликарбонат за $8.

Това оставя пространство и за други материали като например полиестерсулфон. Тази пластмаса е с жълтеникав цвят и е четири до пет пъти по-скъпа от поликарбоната, по-скъпа е и от тритана.

По-интересното е, че някои производители на биберони преминават към стъклени бутилки за пръв път от 20 години. Производителят на спортни бутилки от алуминий SIGG, швейцарска компания с 100 годишна история, твърди, че продажбите в Северна Америка са скочили пет пъти спрямо 2007 г.

Хората с по-висока потребителска култура, както и еколозите, не са удовлетворени от новия продукт Tritan, предлаган като безопасен заместител на BPA. „Ние не разполагаме с информацията, нужна ни за да извършим оценката си", твърди директорът на организацията, повела кампанията срещу BPA в Канада. „Нашето предложение е хората да използват неръждаема стомана".