Министърът на социалната политика Тотю Младенов увери, че се търси решение за изчистването на неизползваните от бюджетните служители отпуски.

Според него е възможно да се въведе право на служителя да използва годишния си отпуск, като прехвърля не повече от 10 дни за следващата година.

Такова решение търсят правителството и социалните партньори, заяви Младенов по повод на идеята натрупалите се отпуски да бъдат използвани до края на годината.

Едновременно с това са нужни и промени в Кодекса на труда, които да не позволяват на работодателите да отказват полагащия се платен отпуск на служителите.

Крайно време е да се въведе ред в тази система, така че служителите да използват отпуск вместо да си вземат болнични, за да вършат лични си ангажименти, категоричен беше социалният министър, цитиран от Дарик.

Младенов обясни, че през следващата седмица НСТС ще обсъди варианти за изчистване на използваните отпуски на бюджетните служители, като един от вариантите е те за бъдат използвани до края на тази година.

Според него идеята на отпуската е осигуряване на почивка за служителите, така че да се възстанови тяхната работоспособност и да се намалят рисковете от професионални заболявания.

Не е логично да се трупат по 200-300 дни отпуски, защото това създава рискове за здравето на служителите, каза министър Младенов.

По думите му в Министерството на труда не се ограничава правото на отпуски, но ако се наложи уволнение на всички служители, разходите за неизползваните почивки ще надхвърлят 2 млн. лв.