"По-големи заплати или помитаме кабинета", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Как оценяват синдикатите стоте дни управление на кабинета "Орешарски"? Кои са най-неотложните мерки, за които те настояват?
Какво може да изкара профсъюзите на улицата? Потърсихме отговорите от президента на КНСБ Пламен Димитров.
- Г-н Димитров, каква е оценката на КНСБ за 100-те дни на правителството?
Общата ни оценка е, че по-скоро кабинетът не изпълни необходимите спешни социални мерки, за които настояваше КНСБ. Не ги вкара в актуализацията на бюджета, така че да успокои обществото през есенно-зимните месеци. Нашият социален пакет за подпомагане на уязвимите групи не беше приет, с изключение 8-те млн. лв., насочени към пазара на труда и разширяването на обхвата на енергийното подпомагане. Според нас актуализацията на бюджета беше най-същественият елемент от 100-те дни на това правителство в социално-икономически и финансов план. През нея то можеше да демонстрира нова политика, различна от тази на Симеон Дянков. Ние обаче видяхме само техническа корекция.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Парите от вноските - само за здраве" е заглавиe от в. "Труд"
Събраните в повече суми от осигуровки няма да потъват във фискалния резерв
От догодина всички събрани пари от здравни осигуровки, включително и тези от преизпълнението на приходите, ще отиват за здраве, а не както досега да потъват във фискалния резерв. Това са решили здравните експерти на БСП и ДПС, научи "Труд".
През миналата година от здравни вноски бяха събрани близо 40 млн. лв. повече. Но заедно с други 40 млн. лв. (става дума за спрения от Конституционния съд трансфер, който здравната каса трябваше да преведе на министерството) и още 27 млн. лв. от предходни години, така и не стигнаха до болните българи.
Идеята на здравното осигуряване е средствата от вноските да се харчат само за лечение! Не може да отиват за други нужди като инфраструктурни проекти и какво ли не. Нетърпимостта към подобни действия трябва да е голяма", коментира д-р Нигяр Джафер (ДПС), председател на здравната комисия.
Прочети още от в. "Труд"

"И след актуализацията на бюджета кабинетът няма да се разплати с бизнеса" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Въпреки клетвите на кабинета и след актуализацията на бюджет 2013 бизнесът няма да получи в пълен обем просрочените си вземания от държавата. Правителството обяви как ще разпредели 163 млн. лв. от одобрени от парламента 200 млн. лв. за допълнителни харчове на министерствата. Едва 26.2 млн. лв. от тях обаче са предвидени за покриване на просрочени задължения към фирмите. Основната част от парите ще отиде за зле планирани дейности с неосигурено финансиране и за извънредни скандални субсидии - например за федерацията по мотокрос.

Това става ясно от подготвения проект на постановление за разпределяне на извънредните 163 млн. лв. субсидии по бюджетите на министерствата и държавен фонд "Земеделие". След отпускането на тези пари свободният ресурс, с който кабинетът ще разполага, ще е едва 37.4 млн. лв.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"ДПС отново иска агенция за държавните земи", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
а се създаде нова структура за управление на държавната земеделска земя. Това е поредната идея на настоящите управляващи, родена от кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев", която се рестартира. Най-вероятно това ще е агенция, но е бил обсъждан и вариант да е държавно дружество. Структурата ще отдава под аренда държавни парцели, ще купува и продава земи, а в най-крайния вариант - ще обработва сама площи и ще взима евросубсидии. От земеделското министерство потвърдиха, че е започнала работа по проект за нова структура, но съобщиха, че цялостната й концепция ще бъде представена на по-късен етап.

Агенция за сделки

Идеята се лансира от ДПС от години, като в предизборната кампания бе съобщавана и от депутати от БСП. Основната задача на структурата ще бъде управлението на земите от държавния поземлен фонд, които са общо 2.24 млн. дка. По неофициална информация най-вероятно ще бъде избран вариантът за създаване на агенция към агроминистерството, която да се грижи за отдаването под наем и продажбата на земи от фонда. Причината да не е дружество е, че то трябва да получи средства за старт на дейността, трябва да плаща дивиденти и да следва правилата за държавните фирми. Агенцията може да получи първоначално финансиране чрез преразпределение в самото министерство или по друг начин.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Магистралата удължи сезона до ноември", пише в. „24 часа"
Морето в България ще продължи и до края на октомври. Вече са напълно резервирани за уикендите всички хотели по Южното Черноморие, които са обявили, че ще работят и след 15 септември. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.
"Може да се каже, че тази година на практика удължихме летния сезон", допълни той. Това се дължало най-вече на магистрала "Тракия" и на по-ниските цени, които обявиха хотели след края на август. Най-бързо се пълнели за края на седмицата СПА хотелите, но имало и интерес към другите. Причина било, разбира се, и топлото време у нас за разлика от Западна Европа.
Прочети още от в. „24 часа"

„OMV обяви голям конкурс за нови дилъри", пише в. "Капитал Daily"
"ОМВ България" стартира конкурс за набиране на нови дилъри за голям брой от своите бензиностанции. Обявата може да бъде видяна в някои от ежедневниците, като партньори се търсят за почти всички области на страната. Веригата работи на дилърски принцип за всички свои обекти - 88 на брой. Схемата е следната: намира се партньор, който управлява дадена бензиностанция, собственост на веригата, срещу което получава възнаграждение - най-често комбинация от фиксирано и плаващо. "ОМВ България" е сред компаниите, които не използват франчайзинга, където чужд обект работи под марката на веригата срещу заплащане.

Отлични умения и 30 хил. лв.

"Набирането на потенциални кандидати за партньори на "ОМВ България" е регулярна практика. Провеждат се интервюта с потенциалните кандидати, обновява се базата данни на компанията и така някои от желаещите кандидати, отговарящи на изискванията на компанията, могат да станат партньори на "ОМВ България", коментираха от веригата.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„В ЕС ипотечните кредити ще се погасяват предсрочно без лихва", пише в. "Сега"
Предсрочното погасяване на ипотечните кредити за жилища в ЕС занапред ще е без лихва. Това предвижда нова директива за ипотечните кредити, която бе разгледана от Европарламента вчера и се очаква да бъде гласувана в пленарна зала в Страсбург днес. При тези случаи банките ще получават компенсация, като всяка държава сама ще решава каква да е тя.

Гражданите ще трябва да получават сравнима информация за наличните предложения и да бъдат запознати с общите разходи и дългосрочните последици от тегленето на кредита. Кредитните условия, които се предлагат на кредитополучателите, ще трябва да отговарят на тяхното финансово положение и да отчитат техните перспективи и потенциални рискове. Гражданите ще разполагат със седем дни за обмисляне преди подписването на договора и право на отказ в рамките на 7 дни след това
Прочети още от в. "Сега"

"На пазара за имоти има все по-малко пазарлък" пише в. „Труд"
Лекото раздвижване на имотния пазар през тази година, колкото и да е плахо, води до това, че все по-малко обяви за продажби на имоти висят с месеци, преди да се стигне до сделка. В предишните години, по наблюдения на брокери, се е случвало обяви за имоти да престояват в публичното пространство дори не с месеци, а с повече от година, преди да се стигне до сделка. И, разбира се, почти винаги цената не е била тази, на която имотът е бил обявен, а осезаемо по-ниска.
"Продължителният престой на даден имот на пазара обикновено е резултат от липсата на готовност у продавача да отстъпи от цената, съобразявайки се с пазарната ситуация. Но това може да се превърне в проблем - когато клиентите виждат даден имот да стои много дълго, започват да смятат, че с това жилище има някакъв проблем. Затова трябва да предлагаме разумна цена и да сме готови на преговори, ако наистина искаме да продадем жилище. Или продаваш бързо - в рамките на 1 до 3 месеца, или не продаваш изобщо", смята Георги Павлов, изпълнителен директор на най-голямата агенция за недвижими имоти в България - "Адрес".
Прочети още от в. „Труд"

„Кое спъва бизнеса с развлеченията на открито?", пише в. „24 часа"
Дългите уикенди - дали когато естествено се случат празници в петък или понеделник, или след "намеса" на правителството, съединяващо зорлем почивни дни - имат съвсем обозрими икономически ефекти.

От една страна, банките и държавните институции не работят, докато част от бизнеса, насочен към глобалния пазар, си гони сроковете независимо от нашите вътрешни решения. Но струпването на такива празници през май и септември
започна да създава тенденция и в туризма.

През последните няколко години българите пътуват все повече в Гърция (и донякъде Турция, макар с проблемите по границата дестинацията вече да не е толкова популярна). Само за тези два месеца разходите за почивки навън са над 170 млн. евро. По последни данни на най-големия пункт към Гърция за последния уикенд са минали над 25 хиляди автомобила.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Климатици надули сметките за ток ", пише в. "Стандарт"
Абонатите на ЕРП-тата, които са получили по-високи сметки за ток за месец август въпреки намалението на цената с около 5%, са ползвали повече електроенергия през този месец спрямо предходния юли. Това обясниха от дружествата ЧЕЗ и ЕВН, които снабдяват съответно Западна и Югоизточна България. Според данните на "ЕВН България" средната консумация на електроенергия на домакинство през август е била 229 квтч срещу 200 квтч през юли. Подобно съотношение при потреблението на ток е имало и през миналата година, когато средната консумация през август е била 237 квтч, а за юли - 222 квтч. Тези данни обаче не включват клиентите с нулево потребление през последните два месеца, поясниха от ЕВН.
С това на практика компанията индиректно отговори на призива на икономическия министър Драгомир Стойнев да обяснят защо сметките за август са по-високи от тези за юли, след като токът вече е по-евтин.
Прочети още от в. "Стандарт"