30 жалби за спиране на процедури за обществени поръчки са подадени в КЗК от 1 юли до края на септември тази година, заяви днес председателя й Петков Николов.

Те са сравнително малък процент, тъй като за същия период обществените поръчки са били 1700, допълни изпълнителния директор на АОП Миглена Павлова.

Днес двамата подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции.

Поводът за този документ е промяната в закона за обществените поръчки и определянето на КЗК като първа инстанция при обжалване на процедурите.

Предполага се, че новият етап от сътрудничеството ще подобри управлението на обществените поръчки.

„Давам си сметка, че споразумението закъсня и трябваше да се случи преди месеци", каза Петко Николов.
„Причината е, че една от зоните, които ще се наблюдават най-зорко при влизането ни в ЕС ще са именно процедурите при обществените поръчки."

Преди да влязат в сила промените по закона за обществените поръчки, от октомври 2004 г. до 1 юли 2006 в районните съдилища са заведени 180 дела по процедури за обществени поръчки, каза Миглена Павлова.

Едва по 30 от тях до момента има влезли в сила решения. Така чрез КЗК значително ще се съкратят сроковете, каза Николов, който гарантира че за всеки случай ще бъде спазен предвидения двумесечен срок.

Не по рано от идното лято ще бъде готов проектът за промени в закона за защита на конкуренцията. В момента се работи с италиански партньори по подготовката му.

Срокът е едногодишен, а най-много промени се очаква да има в частта за тръстовете и за концентрациите, уточни Николов.