Както кандидатите да спечелят изборите нагледно ни показват всеки път отново, има много начини да заявиш претенции за политическа власт. Може да се облечеш в ловджийски дрехи, да се съюзиш с алфа мъжкар като Чък Норис или да се сприятелиш с алфа женска като Офра Уинфри, или да играеш в една партия с майка си. Можеш да потърсиш подкрепата на енергичните младоци или на достолепните градски старейшини.

По същия начин както амбициите на човешката политика могат да приемат милиард форми, по същия начин огромно множество животни, различни от хората, се държат като христоматийни политици. Изследователите, занимаващи се с изключително общителните и с доста мозък животни като маймуни резус, бабуини, делфини и кашалоти, слонове и вълци, откриват доказателства, че тези създания се ангажират в изключително сложни форми на политиканстване, често в големи и занимателни социални мрежи.

Например мъжките делфини се организират в най-малко три редици от приятели и спътници, казва Ричард Конор от Масачузетския университет - много подобно на начина, по който човешките общества се организират в малки дружески групи, формиращи по-големи племена, правещи от своя страна големите държави - нации. Делфините запазват съюзите си чрез синхронизирани движения под водата, сложни извивки, скокове и завъртания, подобни на пилот на самолет, правещ акробатични номера във въздуха.

Сред слоновете женските са родените политици. Те култивират здрави и траещи цял живот социални връзки с най-малко 100 други слона, която задача се улеснява от способността им да си комуникират инфразвуково на мили в саваната. Вълците изглежда смекчават иначе твърдо йерархизираното си общество посредством изразяване на популизъм, и ако водачът на глутницата се окаже прекален тиран, подчинените вълци ще се съюзят, за да го свалят от върха.

Където животните прилагат талантите си за изграждане на споени социални групи, според учените - за да се пазят от хищници, да пазят или разширяват ареала си, да си намират партньор - можем да намерим свидетелство за политически умения. Такива са способността да се харесваш и да разрешаваш спорове, да можеш да манипулираш и сплашваш, да разменяш, да чешеш гърбове или по-добре да почистваш гърбове от бълхи и кърлежи.

Погледнато във времето, изискванията на социалните животни за социален живот могат да изместят всички други механизми на околната среда за подбор, възможно е те да служат като доминанетн принцип в еволюцията на все по-големите правещи избор и помнещи направените избори мозъци.  И дори ние хората да пренебрегваме политическите си заложби и да храним фантазии за връщане към свободното от родство и връзки племе, на практика за нас и за други изключително социални видове връщане назад няма. Самотният вълк е слаб вълк; провал, който няма шанс да оживее.

Дарио Маестрипиери, специалист по примати, е открил еднаква дилема както при хората, така и при макаците резус. Парадоксът на високо социализираните видове като макаците и хората се състои в това, че нашето комплексно общество е причината за нашия успех. То също така е и източник на най-големите ни беди. „В цялата човешка история може да се види, че най-лошите проблеми за хората почти винаги идват от други хора, същото се отнася и за маймуните. Можеш да ги поставиш където и да е, но главният проблем остават другите макаци резус".

Доктор Маестрипиери счита, че макаците олицетворяват „Макавелианската" концепция и затова последната му книга се нарича „Макавелианска интелигентност".

Индивидите не се борят за храна, пространство или ресурси, обяснява ученият. „Те се бият за власт". Имайки власт и статус, те притежават всичко друго.

Макаците резус са всеядни средни по размер животни и са често срещани в Азия, включително и в големи градове, където имат за неписана задача да поразяват туристите. Обикновено тези маймуни живеят в групи от по 30 индивида, повечето са генетично свързани женски и зависимото от тях потомство.

Статусът на женската маймуна обикновено зависи от статуса на нейната майка. Възрастните мъжки екземпляри, както и тези, които влизат в групата отвън, трябва да изградят социалната си позиция с хапане, драскане и показване на зъби и най-важното, ограбване на жилищата.

Битките никога не се ограничават между два индивида, през цялото време са намесени и другите, като шансовете да успееш зависят от броя на приятелите ти и колко широка е социалната мрежа, която те подкрепя.

Маймуните създават отношения като седят плътно една до друга, четкат козината на приятелите си и помагайки им при възможност. Мъжките макаци резус са квинтесенция на опортюнизма. Те се преструват, че помагат на всички, но помагат само на възрастните, не на малките. Те помагат само на тези, които са с по-висок ранг от тях, не на тези с по-долен. Намесват се в битки, които знаят, че така или иначе ще бъдат спечелени, а рискът да се наранят е малък.

Като цяло - стараят се да извлекат максимално облаги за минимум разходи, като тази стратегия изглежда работи в статусното издигане, обяснява Маестрипиери.

Има и други стратегии сред маймуните. Млад мъжки бабуин, който е напуснал дома си и иска да намери място в друга група бабуини, започва социалното си сближаване, както показва дружески жестове към местна женска, която в момента не е разгонена и съответно не е преследвана от местните мъжкари.

Ако младият чужденец успее, това му дава път към цялата мрежа от женски. „При маслинените бабуини дружбата с женските може да се окаже далеч по-важна отколкото политическите алианси с мъжките", казва Барбара Смутс от университета в Мичиган.

Мъжките са т.нар. разпиляващ се пол, а женските стоят в мрежа за подкрепа сред женските си сродници, така че при много социални бозайници гръбначният стълб на политиката са женските. Същото се отнася за видове с по-висока продължителност на живота, където женският политически гръбначен стълб е особено добре изразен.

Слоновете изглежда притежават една от най-сложните социални връзки, наблюдавани досега. Те носят в спомените си стари приятели и отношенията между тях затвърждават репутацията на вида като мъдър. Обществото на слоновете е организирано като матриархат. Сърцевина на групата са около десет слона водени от най-възрастната женска. Тази сърцевина е практически през цялото време заедно, придвижва се на значителни разстояния, спира да изкопае кладенец, търси свежа паша.

"Те постоянно вземат решения, дискутират помежду си за храна, вода и сигурност", казва специалистът по слонове от Университета в Калифорния д-р Витемайер. На полето може да се чуе как изразяват несъгласие. Типично е матриархът да има последната дума и другите се придържат към нейното решение. Ако разногласията са прекалено сериозни и някои искат да приложат нещо различно, то групата се разделя, за да се срещне по-късно отново заедно.

Възрастта носи привилегии и по-възрастните слонове, дори да не са най-големи, получават най-добрата храна и място за сън. Това обаче е свързано и със задължения и матриархът трябва да се намесва при конфликти с други слонове или хищници, понякога с цената на живота си.

Учудващи паралели се разкриват между слона и друг гигантски бозайник - кашалотът. Кашалотът притежава най-големия мозък в живия свят в абсолютно изражение. Както и при слона, обществото на кашалота е полово разделено, като мъжките предпочитат горещите екваториални води, а женските стоят в по-високи ширини, около 40 градуса на север и юг от екватора. Както при слоновете, социалното ядро са 10 - 12 женски и тяхното потомство. Комуникират си помежду си с модел на звуци, наподобяващ Морзовата азбука. Всеки клан си има отделен диалект, който се предава от възрастните на младите китове. С други думи, „изглежда те имат някаква форма на култура".

Никой не знае за какво кашалотите могат да си пискат, но това може да е форма на гласуване - време е да спрем тук, едновременно да се гмурнем в дълбокото в търсене на дълбоководни калмари, време е да излезем на повърхността, да се движим, да се гмуркаме отново. Изглежда в женското кашалотско царство има нещо като договори кои мъжки да се харесват и да се допускат по-близо до групата, а кои да се отблъскват.

Изглежда кашалотките са ужасни почитателки на размера. Поколение след поколение те са гласували за увеличена маса на мъжкия. Сега принцът - кашалот от мечтите се казва Моби и е около три пъти по-голям от женските.