„Полицаи изнудват колегата Борисов", четем на първа страница на в. „24 часа"
Полицейските синдикати отхвърлиха в сряда следобед компромисното предложение за реформа в заплащането в МВР, което им направи Бойко Борисов. И обявиха, че продължават с протестите и блокадите на пътища.
Обезщетението от 20 заплати при напускане на системата да се запази за настоящите служители на МВР, а за хората, които постъпят на служба след 1 януари, то да стане до 10 заплати, предложи премиерът.
"Тези, които са си сега, да си работят за 20-те заплати, новите, които идват, ще пазят реда и хората", мотивира се министър-председателят.
Компромисът, който предлага Борисов, предвижда и запазване на парите за т.нар. порцион на стойност 120 лв. месечно вместо предложените от финансовия министър Владислав Горанов 80 лв.
Прочети още от в. „24 часа"

""Пощенска" купува бизнеса на Алфа банк до дни", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Сделката за покупката на клона на Алфа банк в България от Пощенска банка ще приключи до дни. През октомври банковият регулатор издаде нужното одобрение, а още през септември Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заключи, че вливането й в Пощенска банка няма да навреди на сектора. "В момента тече процесът по финализиране на сделката и в следващите дни Юробанк България (Пощенска банка) и Alpha Bank ще разпространят официално съвместно прессъобщение по темата", потвърдиха пред "Капитал" от Пощенска банка.

Сега Пощенска банка е шеста по активи, а след сливането би станала пета, ако се гледат резултатите към деветмесечието. Обединението дойде по линия на преструктуриране на бизнеса на гръцките банки, като се очаква по тази линия да има и други подобни сделки за регионалните им поделения. След приключването на сливането в България ще останат три банки с гръцки майки - "Пощенска", ОББ и "Пиреос".
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Бензинът падна под 2 лева", четем във в. "Стандарт"
Бензинът падна под 2 лв. На повечето търговски обекти масовият бензин А95 все още държи цени между 2,04 лв. и 2,09 лв. за литър, но вече има и бензиностанции на големи вериги, където се предлага за под 2 лв. Например цената на А95 в обекта на OMV на бул. "Беломорски" в Кърджали е била 1,84 лв. за литър, показва сайтът fuelo.net. С 2 ст. по-скъпо е предлагала горивото бензиностанция "Ивони" на магистрала "Хемус" до разклона за Ботевград. Пак в Кърджали, но на бензиностанция на "Газпром" на ул. "Първи май" бензинът А95 е струвал 1,87 лв. за литър.
Дизелът се предлагаше с разлика от 1-2 ст. - от 2,07 до 2,09 лв. за литър. С между 2 и 6 ст. паднаха и цените на пропан-бутана и вече се движат между 0,87 лв. и 0,91 лв. за литър. Цената на метана пък от няколко дни се срина до 1,45 лв. за килограм.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Учат първолаците да пишат SМS на кирилица" е водещo заглавиe на в. "Труд"
В първи клас учениците трябва да знаят да пишат SМS на кирилица - това е записано в проекта за учебна програма по български език и литература. Просветното ведомство огласи късно вечерта във вторник проектите по всички предмети за първолаците и за пети клас и даде на учителите една седмица за коментари и предложения.
Децата трябва да умеят да разказват и да правят описание на рекламни текстове, както и да описват здравословни храни. Сред новите моменти е разиграването на „ролеви игри, свързани с покупко-продажба". Целта на „търговския" разговор е да развива инициативност и предприемчивост, пише в проектодокумента.
Прочети още от в. "Труд"

"Полицаи и военни отхвърлиха и драстично орязаната реформа" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Полицейските протести принудиха правителството драстично да ревизира идеите си за орязване на обезщетенията, отпуските и други екстри на работещите в сектора за сигурност. Новото предложение - намалението на заплатите, които се полагат при напускане, да важи само за бъдещите назначения, обаче беше категорично отхвърлено от полицаите. Те отново излязоха на улицата и блокираха движението в София, Варна, Пловдив, Благоевград, препречиха магистралите "Тракия" и "Марица", както и пътя към ГКПП "Кулата". Според протестиращите отстъпките на кабинета са замазване на очите. В неделя се подготвя национален протест. Военните, които също са засегнати от предложенията на финансовия министър Владислав Горанов, подкрепят полицаите символично, тъй като по закон нямат право на протести.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Доплащаме за санирането с европари" четем на първа страница във в. "Монитор"
1700 договора по държавната програма за обновяване на панелките
От догодина най-вероятно за санирането на жилищни кооперации обитателите им ще доплащат, научи „Монитор". На форум за интелигентната архитектура, проведен в София, Десислава Йорданова, съветник на строителния министър каза, че пълната субсидия за тази цел няма да е вечна и се очаква постепенно да бъде намалявана.
Тя отчете, че по ОП „Регионално развитие" след стартирането на проекта за обновяване на жилищата дълго време не е имало мераклии, защото предлаганата субсидия е била наполовина на разходите. „Дори при увеличаването й на 75% и плащането на всички разходи за социално слабите съсобственици в блоковете нямаше особено раздвижване", поясни тя. „Едва след като в края на миналата година бе обявено, че субсидията ще е пълна за всички, само за 2 седмици бяха подадени над 200 молби", припомни тя. По думите й по този е бил запълнен ресурсът на проекта, който е само около 50 млн. лв. Отделно бяха отпуснати и 13 млн. лв. за нисколихвени проекти на одобрените.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„НЕК продължава да е на сериозна загуба въпреки реформите от началото на годината", пише в. "Капитал Daily"
Националната електрическа компания (НЕК) продължава да работи на сериозна загуба въпреки отчетения ръст на приходите. Това става ясно от отчета на дружеството за деветте месеца на 2015 г. След като през първото полугодие НЕК излезе на печалба за пръв път от няколко години, надеждите бяха, че компанията ще преодолее финансовия колапс и усилията на правителството за стабилизиране на сектора ще дадат ефект. Още в края на юни обаче дружеството отново излезе на минус, а последните финансови резултати показват, че проблемите продължават и през третото тримесечие. Загубата за деветмесечието все пак е по-ниска от миналата година, но от компанията уточняват, че това се дължи на определени допълнителни фактори. Ако те бъдат елиминирани, отрицателният резултат би се доближил до миналогодишния.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Фонд "Земеделие" ще натрупа рекорден дефицит от 809 млн. лв.", пише в. "Сега"
На фона на протести на полицаите заради предложеното орязване на социалните им придобивки за общо 25 млн. лв. правителството даде без шум зелена светлина за рязко увеличаване на разходите на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) заради европейските програми. Вместо 964 млн. лв., какъвто бе първоначалният план, разходите на фонда през тази година ще стигнат 1.586 млрд. лв., или с 623 млн. лв. повече. Освен че разходите растат, приходите от ЕС намаляват заради забавено усвояване на парите. Така фондът ще постави абсолютен рекорд и ще натрупа 809 млн. лв. непланиран дефицит. Той допринася и за ръста на дефицита по консолидираната фискална програма за тази година от 3 на 3.3% от БВП.

Одобреното разместване на парите за фонда вчера не бе разяснено от никого. В официалното съобщение на правителствената пресслужба се казва само, че таванът на разходите на ДФЗ се вдига с 623 млн. лв. Обяснението защо се случва това е общо - по-високите разходи са за приключване на стария програмен период и за започване на новия. Изобщо не се споменава, че това създава допълнителен дефицит по бюджета.
Прочети още от в. "Сега"

"Геологът Александър Аризанов пред „Труд": Световните запаси от суровини ще свършат до 20 години" пише в. „Труд"
- Г-н Аризанов, богата или бедна на полезни изкопаеми е България?
- Нека погледнем на казуса като лаици. Ако България е богата на хубави полезни изкопаеми, защо те не са открити или не се откриват? Например в Русия, Китай, Африка хората търсят и намират. За 25 години у нас са открити едва две златни находища, които все още не се разработват. Така че смятам, че животът говори по-добре за това какво имаме, отколкото приказките и слуховете. И за нефт се говори в България, но както виждате, никой не го е открил. И на мен ми се иска да имаме нефт, газ, да изнасяме, но фактите са други. Изводът е, че не сме чак толкова богати на подземни находища или пък те са малки.
Прочети още от в. „Труд"

"Няма решение за новата цена на винетките", четем във в. "Монитор"
Засега няма окончателно решение за поскъпване на винетките, съобщиха от МРРБ. В момента се правят анализи, които още не са приключили, уточниха от ведомството. От пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) обясниха, че в края на миналата седмица там са пристигнали докладите на Световната банка за модела за промяна в събирането на таксите за ползване на пътищата. В момента там също правели анализи, подготвял се пакетът с документи и се очаква в най-скоро време да информират обществеността. Засега нямало какво да се съобщи, уточниха от АПИ.
Депутати от транспортната комисия на парламента съобщиха, че засега нямат информация за подготвяно поскъпване на винетките.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Икономист: Твърде малко ченгета и твърде много чиновници в МВР", пише в. „24 часа"
Георги Ангелов препоръча на полицаите да прочетат предложенията, вместо да вярват на синдикатите и напомни, че в нито едно министерство не са намалели заплатите след реформи.
Ето какво написа по повод на полицейския протест във фейсбук страницата си икономистът Георги Ангелов:
Колко полицаи има в България? Според официалните данни на МВР щатната численост на персонала в министерството е 49 692 души (т.е. близо 50 хиляди). Според други официални данни, предоставени от МВР на Евростат, полицаите в България са 26 772.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Праг от 10 000 лв. за плащане в брой", пише в. "Стандарт"
Депутати се обявиха против данъка за пустеещи земеделски земи
Таванът за плащанията в брой да падне до 10 хил., а не до 5 хил. лв., както се предлага във внесените от кабинета промени в данъчните закони. За това настояват депутати от Реформаторския блок (РБ) и от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), стана ясно на заседание на икономическата комисия към парламента. Според депутата от РБ Румен Христов трябва да се направи бавна стъпка. Той обясни, че в Австрия и Германия няма ограничения за кешови плащания. По думите му таванът на плащанията трябва да бъде намален от сегашните 15 000 лв. на 10 000 лв., за да се види какъв ще бъде ефектът, а след година може да се намали още. От 15 000 лв. на 5000 лв. е прекалено рязък скок, смятат и от АИКБ.
Депутатите се противопоставиха и на облагането с данък на незастроена или пустееща земеделска земя. Румен Христов, който е и председател на парламентарната комисия по земеделието, обясни, че така ще се ощетят възрастните хора, които са в най-тежко финансово състояние - те ще трябва да плащат допълнително данъци.
Прочети още от в. "Стандарт"