Едва половината от питейната вода, която се доставя до домовете в България, отговаря на изискванията на ЕС. Това заяви постоянният представител на Световната банка у нас Маркус Репник по време на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по подписването на договори за изготвяне на генерални регионални планове във ВиК сектора у нас. На церемонията присъстваха още ресорният министър Лиляна Павлова, както и зам.-министър Добромир Симидчиев, който отговаря за ВиК сектора във ведомството.

Регионалните генерални планове във ВиК сектора ще дадат отговор какво е фактическото състояние на водоснабдяването и канализацията във всичките области в България. Подобно проучване се прави за първи път у нас и ще даде отговор на въпроса какви инвестиции ще се необходими, за да се модернизира инфраструктурата, заяви министър Павлова. Тя посочи, че МРРБ е работило две години и половина, за да може да се сключат договорите с консултантските фирми, които трябва да представят завършения си анализ в рамките на 18 месеца. По думите и предстои истинско възраждане на един доскоро забравен сектор, който сега се превръща в приоритетен.

На въпрос на Money.bg зам.-министър Добромир Симидчиев заяви, че още през лятото на следващата година тримата консултанти, които разработват анализа, ще предоставят предварителни данни за това каква е приблизителната сума, необходима за подобряване на състоянието на ВиК мрежата. Това ще ни помогне своевременно да заявим тези проекти за следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г., допълни Симидчиев.

Министър Павлова посочи, че ако не достигнат средства от ЕС, България ще инвестира заемни средства и такива от националния бюджет. Трите консултантски компании, избрани измежду 87 кандидатствали, ще получат общо 12.3 млн. евро за разработването на плановете.

Лот 1 е спечелен от Egis Infrastructure с цена от 2 млн. евро с ДДС. Сдружението ще изготви план за областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Лот 2 е за областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив и Смолян. Цената на лота спечелен от консорциум с водещ участник Seureca Франция е 3 млн. лв. с ДДС.

Лот 3 включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Софийска област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Цената за изпълнение е 4.5 млн. лв. с ДДС. Тук водещ участник е Niras Дания.