Въпросът за интеграцията на нашата фондова борса и нейната приватизация станаха изключително актуални през последните няколко месеца.

Ако Правителството реши да продаде своя държавен дял в "Българска фондова борса", той със сигурност ще стане апетитна хапка за редица чуждестранни борсови обединения и фондови борси.

Все още се обсъжда и проблема дали нашата борса да запази своята автономност, като се интегрира в европейското пространство чрез стратегическо партньорство, а не да се превърне в "сателит" на някоя чужда финансова институция.

Във тази връзка днес, сряда, 21 февруари 2007 год., да поискат 44% от нашата борса и да предложат възможност за партньорство и интегриране у нас са на посещение представители на Варшавската фондова борса (Warsaw Stock Exchange), водени от техния изпълнителен директор Людвиг Соболевски.

Те ще проведат среща с ръководни представители на БФБ-София, като обсъдят възможностите за тясно сътрудничество и взаимодействие.

Припомняме, че на предварителни разговори за нашата борса досега в София бяха Скандинавското борсово обединение OMX, гръцката Hellenic Exchange Holdings и австрийската борса.

Интерес към финансовата ни институция има още от Словения и Германската Deutsche Borse.