Това, което България ще получи като помощ от Европейската комисия по повод затварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй", е два пъти по-малко от реално пропуснатите ползи от извеждането им от експлоатация, каза в предаването „Седмицата" на Дарик Радио външният министър Ивайло Калфин.

По сметка на ЕК дотук загубите са за 500 милиона евро, които компенсират извеждането от експлоатация на първи до четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй". Според външния министър това са недостатъчни средства, които не покриват загубите.

Сметките на експерти в енергетиката са, че загубите ще надвишат 2 милиарда лева.

Мисля, че имаме основания и икономически и политически от гледна точка на сигурността да настояваме за продължаване на тази програма и след 2009 година, каза още вицепремиерът Ивайло Калфин.

Вчера и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви, че вече са предприети стъпки за увеличаване на компенсациите от ЕС за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй". 

Има възможност за увеличаване на компенсациите, някои от страните-членки, влезли преди нас, вече са се възползвали от това, заяви Овчаров, но не уточни за каква сума ще настоява страната ни.