Азиатските борсови индекси отчетоха спад за девети път за последните 10 дни, като най-силно поевтиняване отбелязаха компаниите в секторите на автомобилното и корабното производство, чиито акции бяха натиснати надолу от рекордните цени на суровия петрол, според Bloomberg.

Toyota Motor, понижи цената си на борсата в Токио, след като отчете спад с 21% на продажбите в САЩ за миналия месец. Korean Air Lines пък поевтиня до 14 месечен минимум, след като анализатори заявиха, че превозвачът може да отчете първата си оперативна загуба от 5 години насам.

Nippon Yusen отчете спад заради опасенията, че забавянето на икономиката ще се отрази негативно на поръчките нови кораби.

Японският индекс Nikkei 225 спада за 10-ти ден, което е най-дългият му период на загуби от 43 години насам.

Широкият индекс за източна Азия MSCI Asia Pacific отчете намаление с 0.9% до 134.62 пункта, като прибави този пад към загубите си от 5.9% за изминалите 9 дни.
След огромния интерес към инвестициите в региона от последните години се стигна до значителен спад на доверието.

С особена сила това важи за китайския пазар, където основните борсови показатели заличиха година и половина от развитието си само за няколко месеца.

Юни се очертава като поредния месец на спад, тъй като основните показатели в региона регистрираха големи понижения.

Основна причина за това са високите цени на петрола и основните суровини, които оказват сериозен инфлационен натиск върху азиатските икономики и принудиха Китайската народна банка да предприеме няколко покачвания на основните лихвени нива.

Високите цени на горивата пък карат големите компании износители за американския пазар и особено производителите на автомобили и техника да очакват редуциране на заложените планове и обеми на продажбите заради понижаващата се покупателна способност на американците.

Ръстът на потребителските цени доведе до множество непопулярни мерки за борба с инфлацията в Китай, които пък предизвикаха най-големия месечен спад на борсата в страната. Основните индекси CSI 300 и Shanghai Composite паднаха с по над 20% през юни, с което увеличиха загубата си за полугодието до 48 на сто.

Кампании срещу инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, засилени рестрикции срещу търговските банки и интервенции на валутните пазари през месеца бяха направени и в други държави като Сингапур, Тайван и Южна Корея.

В резултат на това дори тайванският индекс Taiex мина на червено, след като допреди месец беше единственият показател, бележещ ръст от началото на годината в регионален аспект.

Потребителските цени в Южна Корея са отчели най-голямото си покачване за последното десетилетие през изминалия месец, а инфлацията в Индонезия достигна 21-месечен връх през юни.

В Япония цените на продуктите от основната потребителска кошница също отчетоха през миналата седмица рекордно бързо покачване за юни.

А анализаторите предричат, че приходите на преработвателните компании ще намалеят заради по-високите цени на енергията и суровините и очакваното понижение на средните цени на металите.

Акциите на BHP, шестият по-големина производител на алуминий в света поевтиняха с 3% днес, до $41.08, след като Credit Suisse прогнозира понижение на печалбите през второто тримесечие на най-големия производител на алуминий - Alcoа.

Rio Tinto, третата по големина минна компания в света също отбеляза спад с 2.8% до $127.40.