Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу бившия шеф на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, съобщи за Дарик радио градският прокурор Николай Кокинов. Обвинението е било предявено от наблюдаващият прокурор Моника Малинова от Софийска градска прокуратура, която е и член на прокурорското спец звено за особено значими случаи.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Веселин Георгиев за престъпление, за което се предвижда наказание от 1 до 8 години затвор, съобщиха от прокуратурата. Спрямо Георгиев е взета мярка за неотклонение „гаранция" в размер на 10 000 лева.

Обвинение е за престъпление по служба, извършено от Георгиев през периода юли 2006 - ноември 2007 г. В качеството му на длъжностно лице като изпълнителен директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура", в нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер" АД, „Инмат" ООД, Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти". Целта му е била да набави имотна облага за братята му Бойко и Емил Георгиеви, от което са настъпили значителни вредни последици за България.

Името Веселин Георгиев често се споменава в докладите на ЕК и статии на международни издания. Експерти посочват, че именно той има голям принос със своите действия за негативните оценки на Брюксел за България в последно време.