На своето заседание днес правителството реши да бъдат отчуждени частни имоти, необходими за реализирането на два пътни инфраструктурни проекта, разбираме от пресслужбата на МС.

Това са „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив-Свиленград турска/гръцка граница и оптимизиране на трасето за скорост 160 км/ч" и реконструкцията на второкласния път Симитли-Градево-"Предела"-Разлог.

За първия проект ще бъдат отчуждени имоти, които са на територията на общините Симеоновград, Любимец и Хасково. Собствениците им ще получат общо 457.5 хил. лв.

Проектът е един от най-големите инфраструктурни проекти у нас и ще осигури главната железопътна връзка на България с Турция и страните от Близкия изток. Линията е част от IV и IX трансевропейски транспортни коридори. С модернизирането й българската железопътна мрежа ще се интегрира с европейската и ще се подобри жп връзката Европа-Азия. Презумпцията е, че това ще увеличи конкурентоспособността на жп транспорта, ще понижи разходите за поддържане на железопътната инфраструктура, ще намали времето за пътуване и ще повиши безопасността на движение.

За реконструкцията на 36 км от второкласния път Симитли-Градево-"Предела"-Разлог ще бъдат отчуждени частни имоти в общините Симитли и Разлог, Благоевградска област, а собствениците ще бъдат обезщетени с 564 хил. лева.

Транзитното движение по шосето нараства непрекъснато поради откриването на новия ГКПП „Илинден". С разширяването на пътя габаритът му ще стане 10.5 м, а проектната скорост ще бъде 60 км/ч.

Припомняме, че решенията може да се обжалват пред Върховния административен съд в 14-дневен ред от обнародването им в „Държавен вестник".