Правителството прие постановлението за определяне на механизма за верифициране на разходите и изплащане на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми. Очаква се с него да се преодолее регистрираното към момента забавяне на темпа на разплащанията.

В рамките на три месеца всички изрядни бенефициенти ще получават средствата за своите плащания, а при забавяне на плащанията по вина на администрацията, бенефициентът ще получава обезщетение.

Постановлението е част от пакета мерки на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев за подобряване на механизма за оползотворяване на безвъзмездната финансова помощ от ЕС и ускоряване на процеса.

Нормативният документ унифицира процедурите по верификация и изплащане на безвъзмездната финансова помощ от ЕС и въвежда по-кратки срокове на всяка отделна стъпка.

С постановлението се въвежда изискването за задължително информиране на бенефициентите по оперативните програми за техните права и отговорности на всяка стъпка в процеса на изплащането на финансовите средства по одобрените проекти.

Приетото постановление ще улесни работата и на контролните органи, които ще осъществяват проверки върху процеса на верифицирането на разходите и изплащането на безвъзмездна финансова помощ на базата на нормативно уредени процедури, които са единни за всички отговорни институции.