На Околовръстен път София - при отклонението за Банкя, премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще направят символичната първа копка за изграждането на автомагистрала "Люлин" утре.

Общата й дължина е 19 км. Аутобанът е част от общоевропейските транспортни коридори №4 и №8.

Общата стойност на проекта е близо 142 млн. евро. Автомагистралата ще бъде с по 2 ленти за движение в едната посока с проектна скорост от 100-110 км/ч.

В момента пропускателна способност по направлението Север-Юг на територията на София-град и област Перник, което преминава по пътя Е-79 е намалена, поради нарасналия автомобилен трафик.

С построяването на автомагистрала "Люлин" част от движението ще се изнесе извън Владайското дефиле. Това ще улесни пътуването от София към Перник и трафика през квартал "Княжево" в столицата.

Преди новия пътен възел за Старо село, премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще открият участъка Даскалово-Дупница от автомагистрала "Струма". В изграждането на близо 39-километровото трасе са вложени 65 млн. евро.

Модернизирането на инфраструктурата е приоритет на българското правителство и е от особено значение за увеличаване на конкурентоспособността на икономиката, за подобряване на инвестиционния климат и за цялостното икономическо и социално развитие на страната и успешното практическо интегриране в Европейския съюз.

Общо 717,14 км автомагистрални пътища ще бъдат изградени у нас до 2015 г., предвижда Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България за периода 2006-2015 г.