Може преди 100 години работата в индустрията да е била много по-тежка, затова пък във фабриките навремето са работили и повече представителки на прекрасния пол. През 1907, от 7 милиона работещи в британската промишленост, една четвърт са били жени, сравнено с 23% днес. Но сега дамите и без друго са по-малко, тъй като днес в сектора работят едва 3 милиона души, пише Guardian.

Данните са официално обнародвани от Офиса на националната статистика на Великобритания и отбелязват столетие от първите преброявания в производствената индустрия в Британия.

През 1907 монарх е бил Едуард VII, премиер е бил сър Хенри Кембъл - Банерман, състоял се е първият бойскаутски лагер и са били поставени първите броячи в лондонските файтони.

През тази година във Великобритания най-много заети е имало в сектора за производство на желязо и стомана, инженерство и строеж на кораби (1,4 млн. работници), следвани от текстилната индустрия с 1,2 млн. - където най-вероятно са работели повечето жени.

Голяма част от работещите жени са били млади. Четвърт от тези, работещи по фабриките, са били на възраст под 18 години, а същия показател при мъжете е едва 12%. Една четвърт от работещите в печатарската индустрия са били под 18 години.

Преброяването от 1907 също така е показало, че неявяването на работа е било доста често срещано явление, особено в понеделник, което и е довело до въвеждане на ограничително работно време за кръчмите през годините на първата световна война.

Много показателен за промяната, която е преживяла британската промишленост само за един век, е броят на миньорите. През 1907 в Британия е имало 837,000 заети във въглищните мини, този брой се е покачил до 1,24 млн., а сега е спаднал до 8,000 души.

Заетите в производството на мотоциклети и велосипеди в края на 1940те и 1950 са били 44,500, а сега са едва няколко хиляди.

Много от промишлените отрасли на 1907 сега са вече изчезнали: чорапчетата, използвани в газовите лампи; юта за чували сега почти изцяло заменена от найлони, масла и лой включително и китова мас, карети, дилижанси и файтони.

Нямало ги е заетите в производство на компютри, разбира се. До 1963 компютърните производители не са влизали в статистиката, първото им преброяване ги изкарва 10,400. Върхът е достигнат през 1993 с 67,500 души, а сега е спаднал на 22,000.

Не е ясно как точно са се събирали данните за 1907 - признава Офисът по статистиката, но от 1924 са използвани перфокарти и сметачни машини. Първото компютъризирано преброяване е осъществено през 1963.

През 1907 е нямало грижа за неприкосновеността на данните. Хората, работещи по преброяването, просто е трябвало да направят декларация пред магистрат, че може да им се има доверие.

Първите преброявания в промишлеността са се използвали за определяне на митнически тарифи за внос и износ. След II Световна война статистическите данни са ползвани за определяне на данъчната политика за бизнеса, което продължава и днес.