Велико Търново да стане център на Северния туристически район предлагат трима университетски преподаватели, които са включени в работната група по туристическото райониране на страната.

Идеята е на доц. д-р Иван Марков от катедрата по география във ВТУ. Заедно с доц. Васил Маринов от СУ и бившия зам.-министър по туризма Мариана Асенова, съобщава великотърновският вестник „Борба".

Доцент Иван Марков предлага на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма страната да бъде разделена на четири туристически района - Северен с център В. Търново, Западен с център София, Южен с център Пловдив и Черноморски, чийто най-вероятен център ще бъде Варна.

Северният туристически район е най-малък и включва общините В. Търново, Плевен, Габрово, Ловеч и Русе. По последните официални статистически данни от 2008 г. в Северния туристически район приходите от нощувки са 29, 092 млн. лв. Легловата база в местата за настаняване, предлагащи над 10 легла, се оценява на 13 099 легла. В базите са реализирани 835 009 нощувки за годината.

По икономически показатели следва Южният район със 76.515 млн. лв. приходи от нощувки.

По-добре е Западният туристически район със 179,419 млн. лв. Най-високи са приходите от нощувки в Черноморския регион, който е и най-голям - 455.974 млн. лв., реализирани при използването на 168 597 легла в хотелите.

Туристическото райониране в страната е неразделна част от новия Закон за туризма, който по думите на ресорния заместник-министър Иво Маринов трябва да е готов до края на септември.

Извършва се обстоен анализ на всички причини, водещи до известно забавяне при регистрацията на площи и в случай на локализиране на такива причини, се вземат незабавни мерки за тяхното отстраняване.