Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова представи новите моменти в Оперативна програма "Регионално развитие" по време на заключителната конференция по проект "Общините в България - европейската перспектива". 

Михайлова представи индикативната финансова рамка по 7-те оперативни програми и припомни, че Оперативна програма "Регионално развитие" е на трето място по отделени средства, 1 361 млн. евро, след оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда".

В новия вариант на Оперативна програма "Регионално развитие" са отчетени новите граници на районите за планиране, актуализирани са използваните статистически данни, посочи още Искра Михайлова.

Финансовото разпределение на средствата по програмата, залегнало в нейния сегашен вариант е следното:

  • 50% - за устойчиво и интегрирано градско развитие
  • 25% - за местна и регионална достъпност
  • 15% - за устойчиво развитие на туризма
  • 8%- за изграждане на местни и регионални мрежи, сътрудничество и капацитет за усвояване
  • 2% - за техническа помощ.

По време на заключителната конференция Агенция Естат представи резултати от проучването си сред 50 общини за готовността им да участват в процеса на децентрализация и възможностите им да кандидатстват с проекти за финансиране от Структурните и Кохезионния фонд.

Преобладаващата част от анкетираните кметове са заявили, че не могат да изпълняват инфраструктурни проекти със собствени средства. 70% от анкетираните твърдят, че ще работят по проекти съвместно с други общини. Общините имат желание за финансова децентрализация, но все още в голяма степен разчитат на субсидиите от държавния бюджет, сочи още изследването.