„Юнският доклад на Брюксел ще е като декемврийския" е водещото заглавие на „Дневник"

Европейската комисия ще продължи наблюдението над България по всички шест показателя в сферата на правосъдието и вътрешния ред, защото не е намерила достатъчно аргументи да отчете значителен напредък по който и да било от тях. Това е изводът от предварителния вариант на доклада на ЕК, с който "Дневник" се запозна. Документът най-вероятно ще бъде представен официално на 27 юни.

Текстът от 14 страници е в типичния за Брюксел дипломатичен стил, но служители на комисията го определят като негативен. "Дипломатично казано, това не е положителен доклад. Не сме разчитали на чудеса, но очаквахме България да постигне повече", каза експерт, запознат с подготовката на оценката. Зад изрази като "необходими са повече усилия" се крие разочарованието от недостатъчния напредък на страната, посочи той. Само един от показателите - конституционни промени, премахващи съмненията в независимостта на съдебната система, е отчетен като формално изпълнен, макар и не докрай, защото все още предстоят промени в закони. "Нужна е още работа" е извод, който се отнася и до останалите критерии: осигуряване на ефективен съдебен процес, реформиране на съдебната система, борба с корупцията по високите етажи, както и с подкупността на граничните пунктове и в местната власт, борба с организираната престъпност и прането на пари (виж карето).Комисията не може да намери причини да прекрати наблюдението в тези области, макар първоначалните й намерения да са били то да приключи през юни 2008 г., като дотогава на всеки шест месеца отпадат по две сфери, каза експерт от ЕК. Според дипломати натиск за продължаване на мониторинга оказват и влиятелни страни - членки на Европейския съюз. Неофициално служители на комисията си обясняват забавянето на реформите не толкова с неумение, колкото с наличието на достатъчно мощни интереси, които работят срещу промените.

Като цяло коментарите в Брюксел за доклада отчитат, че той няма да препоръча задействане на предпазна клауза, но не скриват разочарованието от България за липсата на достатъчно положителни резултати. Тонът им контрастира на оптимистичните изказвания от София. Мисля, че не само няма основание за налагане на предпазни клаузи, а по-скоро за отмяна на някои показатели, които се следят от комисията, защото има значителен напредък, заяви неотдавна външният министър Ивайло Калфин. Според министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова в Брюксел са разбрали правилно посланието, че реформите в България вече са необратими. На среща с генералния секретар на ЕК Катрин Дей тя е поискала конкретни дати, на които ще бъде отменено наблюдението по всеки показател. Дей е отказала да се ангажира, а според говорителя на ЕК Марк Грей комисията няма да поставя "изкуствени срокове". Премиерът Сергей Станишев, който ще участва в срещата на върха на ЕС днес и утре, заяви пред парламента на 1 юни: В резултат на усилията, положени от правителството и другите институции, прокуратурата преди всичко, имаме основание да очакваме не предпазна клауза, а отчитане на напредъка, постигнат в областта на "Правосъдие и вътрешен ред" в последните 6 месеца. След срещата си с посланици в Сандански президентът Георги Първанов заяви, че очаква доклад, който ясно очертава напредъка на страната.

Правителството ще намери начин да изтълкува доклада по начин, удобен за него, ние обаче съветваме българските медии да го прочетат много внимателно и да задават правилните въпроси, каза високопоставен брюкселски чиновник. Документът отразява фактите така, както са били поднесени от властите в София, но и както са били видени от експертите на ЕК и страните членки, посочиха експерти на ЕК.

В Брюксел отказват да правят сравнения между скоростта на реформите в България и в Румъния, защото проблемите и наблюдаваните области в двете страни са различни. След първата половин година членство в ЕС някои от комисията продължават да смятат, че правилното решение и за двете страни е било по-късно влизане в общността, за да се запази стимулът им за реформи. Въпреки това неофициалните прогнози са, че до предпазни клаузи няма да се стигне, защото минусите на такъв акт превишавали плюсовете. Както заяви преди седмица председателят на ЕК Жозе Барозу, истинският въпрос пред България и Румъния не е за предпазните клаузи, а какво е доверието в тях. Високопоставен експерт изказа мнение, че критиките в доклада са достатъчен знак към София и че продължаващият мониторинг е достатъчно голяма санкция, тъй като България остава със статут на наблюдавана държава. Не е комплимент за една страна членка да бъде отделена от останалите и подложена на безпрецедентно наблюдение, каза експертът, според когото именно това е истинската санкция.

Най-много критики в доклада, с който "Дневник" се запозна, са отправени към борбата с корупцията по високите етажи и с организираната престъпност. България не е била достатъчно убедителна в безпристрастното разследване на корупционни случаи, необходима е по-добра координация между институциите, които се борят с нея, се казва документа. Не са достатъчни и усилията срещу влиянието на засегнати страни върху следствието и прокуратурата и е необходимо да се покажат конкретни съдебни производства и уволнения при случаи на корупция в държавните институции. Според експерти в България има проблем с политическата култура, която толерира корупцията и намесата на неясни интереси в политическите решения. Препоръчват се повече усилия за прилагането на стратегията за борба с организираната престъпност и прането на пари. В показателите за съдебната система със знак плюс се отбелязва произволното разпределение на съдебни дела, но се иска сериозно подобряване на качеството на разследванията. Отчита се и упоритият проблем със скоростта на съдебните процедури и произнасянето на присъди. Документът споменава и показните убийства и настоява за приключване на случаите. Корупцията в местната власт, по границите, в агенцията по пътищата и корупционни практики на ниско ниво също продължават да са проблем.

„Увеличението на заплатите изпреварило преговорите", според „Дневник"

Работодателите вече са увеличили заплатите за тази година с процента, около който би трябвало тепърва да преговарят със синдикатите. Това стана ясно след проведения в сряда първи кръг от преговорите за национално споразумение за препоръчителен индекс на ръста на доходите в реалния сектор.

Премиерът Сергей Станишев зададе на работодателите и синдикатите коридор за преговори между 9.6 и 12%. В тези рамки варират инфлацията и производителността на труда за миналата година и прогнозните им стойности за тази, по които индексът ще се изчислява. Междувременно самият премиер призна, че работодателите са увеличили заплатите с 11% още през първото тримесечие. Това не попречи на синдикатите да влязат в остър спор за нивото на ръста.

КНСБ поиска 15%, а "Подкрепа" - 25.4%. На другия полюс се оказа офертата на съюза на частните предприемачи "Възраждане" - 6.5-7%. "Тези стойности не трябва да се надвишават, в противен случай ще доведат до сътресения малките и средните предприятия и верижен ефект", каза председателят на съюза Манол Велев. Според Асоциацията на индустриалния капитал 11 на сто е реален процент, а за Българската търговско-промишлена палата индекс от 15% не е притеснителен.

Зам.-председателят й Цветан Симеонов цитира експертни разчети, според които средната заплата в реалния сектор се е увеличила от 298 лв. през първото тримесечие на 2006 г. на 358 лв. година по-късно, тоест с 20%. Представителите на бизнеса заявиха, че трябва да се отчита ситуацията по браншове, както и дали фирмата е голяма или малка.

Всички работодателски съюзи обвързаха позицията си в преговорите с обещаното намаление на осигуровката за пенсия с 3 пункта от 1 юли. "Ангажиментът за увеличение на данъчните приходи, поет от бизнеса, е изпълнен и се надяваме правителството да удържи своите обещания", каза зам.-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Саша Безуханова. Тя припомни, че правителството и синдикатите преди ден запазиха и надбавката за стаж - бонус, който противоречи на пазарните механизми за оценка на труда според приноса към финансовия резултат на компанията и квалификацията.

Не виждаме смисъл да се отлага намалението на осигурителната тежест, посочи и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той изрази готовността на членовете на асоциацията да увеличат рязко, дори в пъти минималните осигурителни прагове при положително решение.

В момента в България трудовият договор се облага с 54% което е в пъти повече, отколкото договорите в търговията или при сделките с недвижими имоти, каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той посочи, че намаляването на корпоративния данък на 10%, без да последва спад на осигурителната тежест, принуждава работодателите да вкарват част от фонда за работна заплата в печалбата си, за да го обложат с по-ниския данък, и после разпределят парите на ръка.

Крайно неразумно е в средата на годината да се променят бюджетните параметри, отговори премиерът. Според него сега е моментът правителството да преразгледа управленската си програма и да преформулира целите си. Станишев изрази опасението, че ако вноската за пенсия бъде намалена още, ще последват обвинения за одържавяване на пенсионния фонд

Премиерът разви идеите от конгреса на БСП, че по-добре е да бъдат пипнати останалите видове осигуровки. "Във фонд "Безработица" отделяме големи суми, а тя вече намаля до 7.8%", каза той. Станишев обвърза политиката по доходите с увеличението на минималните осигурителни прагове, изсветляването на икономиката, намаляването на данъците за гражданите.

Дискусията в сградата на Министерския съвет не подмина и ескалиращите искания за увеличение на заплатите в различни сектори на икономиката и държавното управление. На Станишев му се наложи два пъти да повтори, че правителството няма да се поддаде на натиск. От "Подкрепа" извадиха списък с 14 предприятия, в които се готвят или вече са започнали стачки. Две от тях ще са национални, обеща вицепрезидентът Димитър Манолов. Всяко рязко повишаване на доходите ще дестабилизира икономиката заради нарастващия с бързи темпове външнотърговски дефицит, предупреди Българската стопанска камара.

Преговорите за препоръчителен ръст на доходите в реалния сектор са залегнали в Пакта за икономическо и социално развитие на страната за 2007 - 2009 г., подписан миналата година от правителството, работодателите и синдикатите. Те трябваше да започнат още през март, но в сряда премиерът обясни, че са били отложени заради политизираната обстановка около изборите за евродепутати.

"Сергей Станишев: Без експерименти за заплатите", цитира „Дума"

Кабинетът осъзнава своята роля за ускорено догонване в политиката на доходите в рамките на ЕС, но това трябва да става прецизно от гледна точка на рисковете пред макроикономическата ситуация. Това заяви вчера премиерът Сергей Станишев при срещата с представители на синдикални и работодателски организации. Разговорът бе във връзка с изпълнението на договореностите в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г. и необходимостта от започване на преговори за сключване на Национално споразумение за препоръчителния индекс за увеличаване на заплатите на заетите в реалния сектор от икономиката през 2007 г.

Правителството няма да действа под натиск, каза още премиерът по повод исканията за многократно, по думите му, увеличаване на трудовите възнаграждения. Готови сме да водим солиден диалог, но към момента исканията, които са постъпили са за 1,2 млрд. лева в рамките на тази година, заяви Станишев. Според него, ако правителството удовлетвори всички искания рисковете са висока инфлация, която отново ще изяде доходите на българите.

Според премиера крайно неразумно е от гледна точка на икономическата стабилност определени бюджетни параметри да се променят в средата на годината. Той обясни, че би могло да се мисли какво допълнително може да се направи по отношение на политиката на доходите при внимателна преценка. Има какво още да се направи по отношение и на облекчаването на осигурителната тежест, но това не трябва да става за сметка на пенсионната осигуровка, посочи Станишев.

По думите му има основание за съществено вдигане на минималния осигурителен праг, има какво да се говори и по данъците на физическите лица, така че да се постигне цялостна политика на доходите, в това число на хората с ниски и със средни доходи, а не само на заплатите. Станишев отбеляза още, че остро стои проблемът с дисбаланса и неравнопоставеността в пенсионното възнаграждение. Тези въпроси ще се обсъждат и в рамките на Съвета на коалицията и на правителството от гледна точка на необходимата актуализация на програмата, и със социалните партньори - в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Премиерът отбеляза, че за първото тримесечие на тази година икономическият растеж е 6,2 на сто от БВП. И това е окуражаващо на фона на растежа за първото тримесечие на м.г. от 5,6 на сто, посочи Станишев. Министър-председателят обаче изрази тревогата си от ръста на дефицита по текущата сметка, който до края на април е 8 на сто от БВП и нараствал по-бързо отколкото през миналата година. По думите му нарастването на доходите в частния сектор върви доста бързо - според цитирани от него данни с около 11% за първите 3 месеца на година.

В същото време от КНСБ предложиха препоръчителният ръст на заплатите в частния сектор през 2007 г. да е 15 на сто. Другият голям синдикат - КТ "Подкрепа", пък поиска ръст от 25,4%. От Съюзът на частните предприемачи "Възраждане" предлага ръстът да е 6,5-7 на сто. Според тях при намаляване на осигурителната тежест с 3% ръстът на заплатите в частния сектор може да стигне 9,5-10 на сто. Според Българската стопанска камара бизнесът си изпълнява задълженията с отчетения и от премиера ръст на заплатите от 11 на сто досега.

„Вдигат заплатите на полицаите" е водещото заглавие на „Новинар"

Около 4 милиона и половина лева ще бъдат осигурени до края на годината за повишаване на заплащането на оперативния състав в системата на Министерството на вътрешните работи. Това заяви в Стара Загора министърът на вътрешните работи Румен Петков.

В същото време повече от месец близо 2000 души от персонала на спешната болница "Пирогов" протестират срещу ниските си заплати. Днес те ще излязат на протестен митинг пред Министерския съвет и ще внесат декларация с исканията си до премиера Сергей Станишев. За 100% увеличение на възнагражденията настояват от няколко седмици и учителите в страната. Толкова поискаха и земеделските производители. На протести излязоха и работещите в детските институции, старческите домове и тези за хора с увреждания, които искат 20% увеличение на заплатите. Преди дни финансовият министър Пламен Орешарски отряза обаче всички, като заяви, че увеличение с повече от предвидените 10% тази година няма да има. Според него са необходими над 1 млрд. лв., за да се изпълнят исканията на всички протестиращи. Единственият начин да се случи това е, ако се печатат пари, заяви тогава Орешарски.

Вълната от стачки и протести поведоха шофьорите от Градски транспорт - София, които получиха увеличение на трудовите си възнаграждения.

„Цар, лобита и още нищо" е коментарът на изданието

Кротко, тайно и полека Симеон Сакскобургготски овладява кризата в партията си. Най-малкото - възседна гребена на кризата и й отне енергията, която - поне теоретично - можеше да доведе до бърз разпад на партийното единство.

Никакво отклонение от типичния царски подход. Първо Симеон величествено-обидено протака, докато омаломощи всички, държани в състояние на повишена тревожност откъде и кога ще ги изненада. После използва тактически най-малко очаквания момент преди рождения си ден и величествено-неприсъствено пуска окръжно чрез партийния сайт, в което плаши "лицемерните" бунтари с радикални мерки. Накрая свиква всички на половинчасов строеви преглед и величествено-великодушно иска оставките само на партийните зам.-председатели, и то и на "добри", и на "лоши", а цялото парламентарно войнство временно помилва до състояние "на разпореждане до второ нареждане".

Следва ново успокоително-тревожно протакане, докато дойде ред на същинския кадрови пасианс. Който пък даже може да се синхронизира с пасианса на Станишев - той също има да пренарежда цяло Изпълнително бюро. И понеже и в двете колоди има и министри, ремонтът на кабинета ще зависи от разбъркването на картите и в двете тестета. Междувременно царят си иска от коалицията директно туз - двореца "Кричим", който държавата толкова се е запънала да му върне, и е на път да удари блекджек още в първото раздаване - хем да си прибере двореца, хем партията. Истинският играч наистина печели двойно, когато може да запише на чужда сметка овладяването на собствената си партия - а нали това е много важно за стабилността на коалицията. Значи следва да бъде възмезден с дворец - а нали ДПС беше компенсирано за загубата на горите от земеделското министерство с курдисания върху фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.

Сакскобургготски не случайно е много предпазлив към парламентарната си група. Още помни как пак в средата на мандата, когато НДСВ беше първа управляваща сила в предишния парламент, през 2003-2004 г. от нея се отцепиха НИЕ и "Новото време". Нито тогава, нито сега подобно нещо може да свали управлението - и с 10 човека да остане царят, ще са му достатъчни да крепи тройната коалиция. Но тогава изобщо няма да е сериозен фактор в нея, ще загуби кадрово присъствие на възлови места, изконната задача по запазване на реституираните му досега имоти ще е почти равна на пълното му политическо послушание, а "Кричим" ще си остане само една стара мечта.

Симеон Сакскобургготски обаче вече не е с онзи ресурс, който имаше преди 5-6 години, за да се чувства пълновластен господар над партията си. Името му отдавна не е икона, рейтингът му е на съвсем второразреден партиен лидер. Партийната аристокрация, макар и родена единствено благодарение на това име, вече може да свети и със собствена светлина. Едни като Антония Първанова и Соломон Паси имат и самостоятелно влияние сред жълтия електорат, доказано в броя гласове на преференциалния вот на евроизборите. Други от т.нар. юридическо лоби не само отдавна са се окопали на властови позиции, но някои като Даниел Вълчев успешно градят рейтинг на власт. Нито един от тях обаче явно не е готов да понесе тежестта на отцеплението, защото, макар че вече царското име все по-малко крепи единството на партията (дори вече не и номинално), то има онова магическо въздействие на марката, каквото дълги години имаше СДС - почти всички, които се отделиха или бяха отлюспени от него, отидоха в небитието. В нищо или полунищо се превърнаха и ранните жълти отцепници НИЕ и "Новото време".

Пред сегашните "инакомислещи" в НДСВ обаче перспективата на нищото или полунищото изглежда еднакво възможна и в двата варианта, пред които са изправени. Ако сега се примирят - срещу известни царски компенсации, разбира се - рискуват постепенно да бъдат изхвърлени от властовите списъци по-нататък - Симеон забавя, но не забравя. Ако пък все пак се отделят, за целта никак няма да е достатъчен легалисткият мотив за манипулирания конгрес - той можеше да се използва в психологическия момент, когато му беше времето, а не след сановническото депозиране на оставки. Но дори и "инакомислещите" да са искали да си спестят упреците, че са неблагодарни и невъзпитани кресльовци, и да изберат един по-достоен вариант за отцепление, след като царят вече окончателно наложи избраното от него статукво, големият въпрос пред "инакомислещите" е каква политическа алтернатива предлагат. Досега те само са маркирали едно по-дясно мислене и неодобрение на участието в коалицията и съюза с Доган, но това никак не стига, за да те припознаят за "друг". Така че недоволните трябва да избират - спокойствието сега, гарнирано с почти сигурното политическо пенсиониране от НДСВ в обозримо бъдеще, или неспокойния разрив сега и още по-неясното и неспокойно политическо бъдеще.

За НДСВ като цяло също няма добри перспективи в нито един от вариантите. Ако партията все пак се разцепи, тя не просто ще раздели, независимо в какво съотношение, електората си. На "оригинала" ще му трябва много време, за да препотвърди идентичността си на оригинал, а това означава, че поне местните избори са отписани. Ако пък се стигне до по-вероятния вариант - Симеон да постигне някакъв баланс в партията си, без да се изпуска никаква пара навън, на предстоящите местни избори НДСВ ще излезе в онова състояние, в което беше БСП на евровота след скандала "Румен Овчаров - Ангел Александров". Пред избирателя застава една шизофренична партия, в която всички искат да напуснат управляващата коалиция и в същото време всички подкрепят лидера си да останат в нея и в която лобитата са на нож едно срещу друго, но веднага се примиряват пред строгия поглед на лидера. И тогава какво да избере гласоподавателят в една партия, в която има само цар, лобита и... още нищо.

„Царят пак удари на камък за "Кричим", информира „Стандарт"

Симеон Сакскобургготски може за втори път да удари на камък в опитите си да сложи ръка на двореца "Кричим". Във вторник стана ясно, че царят е изпратил повторно искане за възстановяване собствеността върху имота, който включва над 2300 квадратни метра застроена площ и 317 дка ниви. Първият опит на Симеон и сестра му Мария-Луиза да получат двореца край пловдивското село Куртово Конаре бе още в края на 2000 г. Молбата обаче не бе удовлетворена поради липса на документи. На 11 юни 2007 г. упълномощеният от царя адвокат Асен Ошанов връчва ново искане на областния управител на Пловдив Тодор Петков. Аргументите са, че Симеон и сестра му като наследници на Фердинанд и Борис III имат право да получат двореца според решение на Конституционния съд от 1998 г., който им възстановява собствеността.

"Искането на Симеон Сакскобургготски за двореца "Кричим" не е съпроводено с необходимите доказателства за неговите права върху имота". Това обяви вчера областният управител на Пловдивска област Тодор Петков в отговор на молбата царя. Преписката е била върната на пълномощника на Симеон и сестра му Мария-Луиза адвокат Асен Ошанов с указания да бъдат представени скици, нотариални актове или нотариално заверени техни копия, както и други документи, удостоверяващи претенциите на бившия премиер. След като получим необходимите книжа, ще се произнеса в законоустановените срокове по искането на наследниците на Фердинанд и Борис, увери областният управител. В момента дворецът се стопанисва от Националната служба за охрана.

В Куртово Конаре не са във възторг от идеята царят да им стане съсед.

"Чувал съм, че Симеон има само 60 декара около двореца, а другите не са негови. Тук в селото никой не знае царят какви документи е извадил и какви са му претенциите за двореца", коментира Стойчо Стоев. В селото се носят легенди как навремето княз Фердинанд купил част от земите край селото от кмета Георги Нинков. Той бил пришълец от Копривщенско и успял да продаде голяма част от имотите на куртовоконарци като общински. И досега не се знае за колко пари ги е купил Фердинанд и къде са отишли парите, но никой от местните не е бил обезщетен за заграбването на земята, разказват най-възрастните жители на Куртово Конаре.

Фердинанд успял да вземе по този начин близо 2800 дка земя и я оградил с дървена ограда. Народът обаче се разбунтувал. През деня местните атакували оградата и я събаряли, през нощта царските хора пак я вдигали. Заради това непокорство Фердинанд не дал на двореца местно име, а го кръстил на близката гара Кричим.

При цар Борис пък дървената ограда била сменена с висок каменен дувар с бодлива тел отгоре, спомнят си в селото.

"Ако Симеон има нотариален акт, нека да му го дадат, не сме му душмани. Ама ако имаше, вече щеше да си го е взел", категорични са конарци.

"Когато царят се върна в България, всички го боготворяхме. Но след като взе властта и не си изпълни обещанията, хората се разочароваха и вече не го уважават. Преди бяхме готови от собствената си земя да му дадем, за да ни стане земляк. Сега никой не иска и да чуе за него", обясняват няколко мъже на площада в селото. Според жителите на Куртово Конаре най-добре ще бъде, ако окончателно се отрежат царските мераци за резиденцията и тя се превърне в туристическа атракция. Нека държавата си я стопанисва и печели от входни билети. На нас ни стига оборотът, който ще правят туристите, минавайки през селото, надяват се местните.

„Отложиха за 11 юли присъдите в Либия", извежда на първа страница „Новинар"

Делото срещу 5-те сестри и д-р Ашраф бе отложено изненадващо за 11 юли, след като в продължение на три часа вчера Върховният касационен съд в Триполи работи без почивка. Решение по преговорите за съдбата на медиците ще има в петък, съобщи източник от фондация "Кадафи", който участва активно в преговорите.

Подсъдимите не присъстваха в залата. Там обаче бяха всичките им защитници. Шестимата трябваше да чуят вчера дали са виновни за заразяването на над 400 либийски деца с вируса на СПИН и ще изтърпят доживотна присъда, или ще бъдат оправдани. Това обаче не се случи и съдът не се произнесе по жалбата на подсъдимите, с която те оспорват доживотните си присъди.

За около час председателят на петчленния съдебен състав е изчел хронологията на казуса, след което са започнали пледоариите на защитата на подсъдимите. Българските защитници Пламен Ялнъзов, Хари Хараламбиев и Георги Гатев са акцентирали върху липсата на каквито и да е доказателства за това, че нашите сънароднички са заразили либийските деца със СПИН. Ялнъзов е припомнил, че Апелативният съд не е приел изготвянето на нова независима експертиза за причините, довели до СПИН-епидемията, както и че не е допуснал изследване на сестрите и лекаря за психологическия тормоз, на които са били подложени. Адвокат Гатев е акцентирал върху изтръгването със сила на самопризнания от сестрите и лекаря, а адвокат Хараламбиев е направил анализ на решението за отмяна на първите смъртни присъди. Хараламбиев е допълнил, че сестрите не са се познавали преди арестуването си и че първият случай на СПИН е регистриран около година преди българките да са постъпили на работа в болницата. Той е припомнил, че преди около месец либийски съд с присъдата по делото за клевета е признал мъченията. Хараламбиев определил настоящия процес като "кървяща рана за либийското правосъдие, която още не е излекувана". Адвокатът на д-р Ашраф призова присъдите да бъдат отменени и припомни , че самопризнанията им са изтръгнати с мъчения. Според главния прокурор Борис Велчев независимо какъв ще е изходът от делото, Софийска градска прокуратура няма да спре разследването срещу мъчителите.

„Велчев поиска яснота за следствието", отбелязва „Дума"

Новият закон за съдебната власт (ЗСВ) трябва да реши по някакъв начин проблема със следствието. Ако ЗСВ провежда нова държавна политика в структурата на съдебната власт, той трябва да реши този въпрос, коментира вчера преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Борис Велчев. По думите му депутатите трябва да решат дали да се върви към увеличаване компетенциите на следствието и следователите да работят, а не да бездействат, или ще се търси структурно решение на по-силно интегриране между следствието и прокуратурата.

Главният прокурор подчерта, че неколкократно прокуратурата е представяла пред парламента свои предложения за статута на следствието. Дали депутатите ще ги чуят, е друга тема, допълни Велчев. Според него държавата не може да си позволи 500 опитни разследващи да бездействат в период, в който дознанието все още не е изградено напълно.

Не е толкова важно кой ще бъде директорът на следствените служби, по-важно е какво ще правят те, коментира още главният прокурор. Той изрази опасение, че когато приключат делата, по които работят следователите, "те ще започнат да бездействат".

Текстовете от закона се гледат на второ четене в парламента и до момента са приети тези, които се отнасят до функционирането на ВСС и на инспектората към него.

Миналата година с текстове в Наказателно-процесуалния кодекс около 90 на сто от правомощията на следствието бяха дадени на дознателския апарат към МВР. На следователите пък бяха оставени дела от особена значимост. В същото време принципът на несменяемост пази от уволнение голяма част от следователите, които сега са 300.

Дават 1,5 млн. лв. за сградата на ВСС

Министерството на правосъдието е обявило обществена поръчка за довършване на ремонта на сградата на ВСС на улица "Екзарх Йосиф" още на 1 март. Това съобщи вчера председателят на комисия "Бюджет и финанси" в съвета Андрей Икономов. Изпълнителят трябва да бъде избран до август, а ремонтът да приключи година след това. За довършването на ремонта са отпуснати 1,5 млн. лв. Преди седмица стана ясно, че Министерският съвет е прехвърлил безвъзмездно правото на собственост на IV и V етаж от сградата на столичната улица "Съборна", които сега се използват от магистратите, на еврейската организация "Шалом". Вчера Икономов каза, че представителите на "Шалом" са уверили, че ВСС може да заседава в сградата, докато не приключи ремонта на "Екзарх Йосиф".

„Съдът ще обяви окончателни присъди на медиците на 11 юли", информира „Дневник"

На 11 юли Върховния касационен съд ще произнесе окончателните присъди на петте медицински сестри и лекарят Ашраф, обвинени в умишлено заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца. Това съобщи в сряда председателят на съдебния състав по делото, цитиран от Ройтерс. Върховният съд, който се събра на първо заседание в сряда, е последната съдебна инстанция, пред която може да се обжалват присъдите. В последните седмици текат засилени преговори между семействата на заразените деца и представители на Европейския съюз за постигане на споразумение. Неназован представител на фондация "Кадафи" съобщи пред Франс прес, че в петък ще бъде публикувано "комюнике за постигнатия компромис между семействата и ЕС". Датата е договорена на срещата на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и комисарят по външните отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднер с Асоциацията на роднините. Целта на Брюксел е до края на германското председателство на ЕС - 30 юни, да се намери решение по случая.

Според Ройтерс обаче има сигнали, че е постигнато само частично споразумение - договорено е лечение на заразените деца в Европа, но не и исканите от родителите им финансови компенсации от 10 млн. евро на дете.

Преди седмица председателят на фондация "Кадафи" Сейф ал Ислам прогнозира, че Върховният касационен съд ще потвърди смъртните присъди. Ако обаче се стигне до споразумение с роднините, Висшия съдебен съвет на Либия може да смекчи наказанието на затвор. Това ще позволи България да настоява медиците да бъдат върнати в родината си и да излежават наказанието тук, както предвижда споразумението за правно сътрудничество между двете страни. Палестинският лекар Ашраф получи българско гражданство миналата седмица, за да може да се възползва от споразумението заедно със сестрите.

На съдебното заседание в сряда прокуратурата отново е поискала смъртни присъди и е обжалвала оправдаването на медиците за по-леките престъпления - обмяна на валута, търговия с алкохол и нерегламентирани сексуални контакти, предаде БНР. Адвокатите на семействата не са представили нови доказателства, нито са предявили нови искания. Защитата е посочила, че обвинението не разполага с никакви доказателства, че самопризнанията са изтръгнати с мъчения, а съдът не е допусна независима медицинска експертиза за епидемията. Обвиняемите не са присъствали на в залата, журналистите също не са били допуснати. Делото е преминало при засилени мерки за сигурност, пред залата на съда отново са протестирали роднини на заразените деца.

„Ще създават банка с клетки от пъпна връв", информира „24 часа"

Правителството одобри специална програма за трансплантация на стволови клетки вчера.

Около 5000 души са нужни, за да се създаде банка с потенциални донори на костен мозък, която да е съобразена с нуждите на България, съобщи проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология. Според нея заради специфичния ни генотип на южен народ е много по-трудно да се намират подходящи донори от международните регистри.

До два месеца във Военномедицинска академия ще се направи трансплантация на черен дроб от жив донор, обяви доц. Никола Владов. За да се задвижи процедурата, трябва да се предприемат само административни мерки.

В момента около 700 българи чакат за присаждане на бъбрек, 60 за сърце и около 45 за черен дроб, каза шефът на Изпълнителната агенция по трансплантациите проф. Христо Куманов. Според него във всяка страна има листа на чакащи и не е възможно в близко бъдеще всички нуждаещи се да получават органи.

Според министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски едва през последните години в България е развито направлението на трансплантациите. В момента за присаждане на черен дроб държавата плаща 50 хил. лв, за сърце 35 хил. и за бъбрек около 11 хил.

„Губим 1,3 млн. българи до 2025 година", информира „Труд"

България ще се стопи с 1,3 млн. граждани или с по 52 000 души на година в периода от 2000 до 2025 г. Прогнозата направи вчера Световната банка в доклад за застаряването на населението на света. Според статистиката на банката страната ни е на второ място по намаляване на населението след Украйна, която ще загуби 1/4 от своите граждани до 2025 г.

Паралелно с това нацията прогресивно ще застарява. Към 2025 г. над 20 на сто от българите ще са на възраст над 65 години. В момента възрастните хора са около 16 %, сочи статистиката на банкерите от Вашингтон.

„Забраняват износа на ток", информира „Стандарт"

За да не се стига до криза в страната, блоковете без сероочистващи инсталации в комплекса "Марица-изток" трябва да продължат да работят и след Нова година, въпреки че ще заплащат санкции, категоричен е зам. енергийният министър Йордан Димов. Той даде за пример Гърция, в която работят нерехабилитирани ТЕЦ-ове и плащат глоби. Според източници на "Стандарт", ако се стигне до плащане на санкции заради вредните емисии, това ще ни струва по около милион лева на блок всеки месец.

Да се забрани износът на ток, преди да бъдат обслужени потребителите в страната. Това предлага шефът на Националната електрическа компания Любомир Велков. Мотивите му са, че с отварянето на пазара от 1 юли много компании ще предпочетат да продават ток навън за повече пари, отколкото в страната. А това може да доведе до режим. "И аз искам да продавам в чужбина за 60 евро вместо за 60 лв. у нас", коментира Велков.

Песимистичен и оптимистичен сценарий са описани в електроенергийния баланс на страната, който бе обсъден в енергийната комисия в парламента. При първия се предвижда режим на тока, ако се спрат блоковете без сероочистващи инсталации в ТЕЦ "Марица-изток" 2 и 3, както изискват евродирективите. В този случай ще се нуждаем от внос на 1320 гигаватчаса електроенергия. Тъй като на Балканите такива мощности няма, се стига до извода, че спирането на "мариците" ще доведе до недостиг на ток в цяла Югоизточна Европа. Това ще предизвика спекулативно покачване на цените, отчитат от НЕК. Очаква се и дестабилизация на цялата икономика. Ако се наложи внос, цената на тока ще е много по-висока от сегашната - между 82 и 90 евро за мегаватчас, прогнозира Любомир Велков.

Според оптимистичния вариант пък наличните мощности ще задоволят вътрешното потребление и дори в края на март 2008 година България може да изнесе 63 гигаватчаса ток. В крайна сметка и депутати, и експерти са убедени, че ще се вземат необходимите мерки, за да не се стига до криза с тока.

"Здрасти, отличнико" е хит във Френската", информира „Стандарт"

"Френската гимназия, нея Господ пази я". Старият хит, изпят от Слави Трифонов, никога не е бил по-актуален. От вторник учениците в столичната 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" се поздравяват с "отличнико". Дори и най-закъсалите двойкаджии.

Заслугата е на разбунтувалите се учители в елитната гимназия. В знак на протест срещу ниските заплати те ще пишат само шестици за годишни оценки. От авантата не намазаха само осмокласниците, завършили още на 15 юни, и абитуриентите, които вчера на официална церемония получиха дипломите си.

Атмосферата обаче изобщо не изглежда празнична, ако се съди по настроението на учителите.

"На какво да се радваме, мачкат ни и ни унижават", роптаят даскалите. Хрумването за бунта с "шестиците на корем" дошло от учителя по философия Николай Костов.

"Дълго време се чудихме - това ли е най-правилното. Но не искаме да обявяваме нулева година. Това означава да съсипем труда на нашите деца, които с толкова труд и обич се готвят за университетите, учат и се борят", обяснява Гергана Кънчева, която преподава химия. От вчера учителите в елитното школо носят лентички с надпис "И в протеста сме заедно". Много от гимназистите също ги носят. Протестните символи висяха от блузките, коланите и ученическите раници. "Децата ни подкрепят, пожелаха сами да сложат лентичките в знак на съпричастност с нас", гордо обясняват даскалите.

"100% стоим зад гърба на учителите си. Аз така или иначе завършвам с отличен успех и не се радвам заради шестиците. Просто учителите ни не заслужават толкова мизерни пари", казва Ани от 11 клас. "Как можем да кажем, че отличието е нещо хубаво, като зад него стои отчаянието на преподавателите ни", добавя и нейната съученичка Антония.

Гимназистите не се бунтуват и срещу това, че всички ще бъдат равни по успех въпреки различните усилия, които са положили.

Има матури, има и кандидатстудентски изпити, какво значи една шестица в 10 клас, вдига рамене Тина. Сред отличниците при нас има една шепа, които роптаят, че трудът им бил недооценен, ама никой не ги слуша, добавя тя.

Тая работа с шестиците звучи много хубаво, но сигурно накрая няма да стане, песимисти са мнозина единайсетокласници. Според тях накрая даскалите ще се отметнат и голямата радост ще е нахалост. Иначе отличниците може да се уредят и със стипендии, които са 21 лева на месец. Това не важи за кръшкачите, които са наказвани за натрупани отсъствия.

От нито една институция досега не са се свързали с протестиращите учители от Френската гимназия. "Явно не ни вземат на сериозно", вдигат рамене даскалите. За сметка на това от понеделник до вторник те са засипани от обаждания на колеги от цялата страна. В момента десетки училища от цялата страна обсъждат дали да се присъединят към нас, обясняват организаторите на бунта.

Които имат шанса да се превърнат в най-обичаните учители в държавата.