Цените на суровините на международните пазари се сринаха през изминалата седмица, като повлякоха и акциите на големите международни петролни и минни компании. Делът на ВНР Со., която е най-голямата световна компания в миннодобивния сектор,  се понижи с 7.6%, което е най-големия спад от половин година насам.

Акциите на Jiangxi Copper Co., която е най-голямата китайска компания за метали, се сринаха с 8% до НK$7.25.

Цената на медта в Лондон се понижи с 7% през седмицата до 15 септември, докато златото е с 5.6% загуба за същия период. Ценовия индекс на Ройтерс за суровините се понижи с 16% от рекорда си отбелязан през май тази година. Златото и захарта вече са в типично „мечи" пазар, което се определи след като цената им се понижи с повече от 20%.

Инвеститорите трябва да внимават с акциите на компании от добивния сектор, тъй като едно евентуално забавяне на американската икономика, може да навреди на търсенето на петрол и метали, съветват анализаторите.

След като все повече доказателства за спад на икономическото развитие на САЩ излизат в публичното пространство, очакванията за цената на суровините е да продължи да се понижава. Това кара експертите да не съветват пазарните участници да инвестират за момента в компании от добивните сектори на икономиката.

Акциите на третата по големина в света минна компания Rio Tinto Group, се понижиха с 7.4% за седмицата. Цената на американския лек петрол изгуби около $1 в петък, а за седмицата цената се срина с няколко процента, като продължи дълбоката си низходяща корекция от началото на месеца. В момента фючърсите за oктомври на суровината се движат в нивата $63-$63.50 за барел.