Проектът за нов национален стадион в Лондон, който трябва да е готов за олимпийските игри през 2012 г. не успя да предизвика голям интерес сред потенциалните инвеститори. Само четирима кандидати се явиха за поръчката на стойност $525 млн., тъй като повечето фирми, които не се включиха в търга заявиха, че разходите за построяването ще са много повече.

Sir Robert McAlpine Ltd. от Великобритания и URS Corp. от САЩ са две от фирмите, които се състезават за обществената поръчка. Компаниите Vinci SA и Bouygues SA, които са най-големите в бранша са обявили, че няма да участват в търга.

Липсата на конкуренция за строителството на съоръжението, което се предвижда да има 80,000 места, отразява големия риск, който въплъщава подобен огромен проект оценен на съмнително ниска стойност. Официални лица предупреждават, че ако не се започне строителството на новия лондонски „Уембли" скоро, ще се повтори кризата от последните олимпийски игри в Атина. Тогава олимпиадата излезе най-скъпото провеждано някога спортно събития, заради забавяния в строителството на съоръженията.

Според строителен анализатор от Лондон, парите не са малко за този проект, проблемът е, че работата е прекалено отговорна и рискована, особено след като фирмите са притиснати от кратки срокове.

Лондон планира да похарчи 3.4 млрд. британски паунда за проекти в източната част на града, където ще се намира най-голямото олимпийско градче в Европа. То ще включва жилища за 15,000 спортисти и спортен център с 50-метрови басейни. Държавната агенция, която е натоварена с организацията по строителството и подготовката за олимпиадата, се опитва да спести онези допълнителни 2 млрд. евро, които бяха похарчени в Атина заради ненавреме свършена работа.