Най-големият производител на електроенергия във Великобритания, British Energy, откри пукнатини в тръбите на две АЕЦ на Острова - в Хинкли в западната част на Англия и в Хънтерстон в Шотландия, съобщава ПРАЙМ - ТАСС.

В обнародваното в Лондон заявление на компанията се отбелязва, че се разследва и значително изтичане на вода в подземните охлаждащи системи в АЕЦ в Хартлипул, Северна Англия (на снимката).

Според официални лица на British Energy, откритите по време на инспекцията пукнатини в бойлерните тръби, а също и изтичането на не-радиоактивната вода в Хратпул, не представляват заплаха за „хората и околната среда".

В същото време по думите на финансовия директор на компанията се очакват непланирани спирания на реакторите за ремонт, което ще се отрази на доставките на електроенергия. В тази връзка на British Energy ще се наложи да закупува електроенергия на свободния пазар.

По-подробно в изявлението на сайта на British Energy се твърди, че енергоблоковете в Хинкли и Хънтерстон се нуждаят от допълнителни превантивни изследвания. Производството на четвъртия реактор в Хънтерстон и на третия в Хинкли е намалено. Прави се подготовка за изключване на реакторите за инспекции и поправителни работи.

Малко вероятно е поправката да може да се осъществи паралелно и на трите места. Заради това трябва да се вземе решение кой от реакторите да продължи да оперира на намален режим.

По принцип санкциите, свързани с неизправности във функционирането на ядрените мощности, във Великобритания са много сериозни. Например British Nuclear през април 2005 г. е глобена с 500,000 фунта за инцидент с изтичане на 83 т киселина с 20 кг уран и 160 кг плутоний в бетонен резервоар на завода за преработка на ядрено топливо в Селафилд. При това тогава никой не пострада и не беше установено изтичане на радиоактивни отпадъци извън територията на завода.

British Energy произвежда около 20% от енергията на Великобритания. 66% от компанията е собственост на държавата. British Energy е собственик на четири от дванадесетте ядрени електростанции на острова.