България е на път да загуби своето селско стопанство заради глобалното затопляне, прогнозира Стоян Фълджийски от фондация "Тайм" по време на конференцията на Европейския съюз в Солун на тема „Промените в климата".

Очаква се до края на 21 век средната температура на страната ни да се покачи с около 2-5 градуса, а валежите да намалеят с до 10 процента като това ще доведе до засушаване на региона.

Друг проблем според Фълджийски е намаляването на работната ръка в селско стопанството като в момента от 650 хиляди души едва 11 хиляди са на възраст между 24 и 35 години.

Засушаването на страната ни ще доведе до невъзможност на българските стопани да изкарат поминъка си, каза Стоян Фълджийски. Вече има и данни за изместване на агроклиматичните ресурси в страната. Това се отнася най-вече за Южноцентралния регион и Югоизточният, където хората се занимават с лозарство.

Очаква се средиземноморският климат да навлезе първо именно в тази част на страната като това ще доведе до още по-голямо преселение на хората от селата към големите градове.

Според Стоян Фълджийски е крайно време българското правителство да предприеме някаква държавна политика за предотвратяването на проблемите, свързани с проблемите в климата.

Миграция заради глобалното затопляне се очаква и в световен мащаб като близо 900 милиона души има вероятност да напуснат страните си и да се насочат именно към Европа. С това Европейският съюз се изправя пред едно от най-големите предизвикателства откакто съществува.

Съюзът обаче вече е предприел мерки за предотвратяване на подобен сценарий с изработването на миграционна политика, която цели да задържи потенциалните емигранти в родните им страни и да бъдат приемани в Съюза за около година, след което да се върнат в страната си и на свой ред да предадат знанията, които са натрупали за това време на сънародниците си.

Проблемът е как ще бъдат накарани да се върнат там. Едно от предложенията е част от заплатата им да бъде платена на място, а останалото - в момента, когато се приберат.

Както стана ясно още в началото на септември, вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на земеделието Валери Цветанов ще се опитат да получат разрешение от Европейската комисия България да даде като държавна помощ 60 милиона лева за селското стопанство (конкретно за животновъдите).

В България селското стопанство отдавна вече не е основен поминък на населението. Към момента делът на отрасъла в брутния вътрешен продукт е 3.8 на сто, а в брутната добавена стойност е на същото равнище както през миналата година, 4.7 на сто.

Аграрният сектор бе един от най-сериозно развитите през миналия век в България, но от началото на 90-те години много от предприятията престанаха да съществуват и секторът загуби своето значение за националната икономика.

И в момента липсва ясна държавна стратегия, липсват приоритети и целият сектор остава фрагментиран и управляван от монополи, а често пъти се използва и от организираната престъпност като прикритие за пране на пари от дрога, трафик на хора и коли.