Руският президент Владимир Путин е разговарял с новоизбрания украински държавен глава Петро Порошенко по време на церемонията за 70-годишнината от десанта в Нормандия, предаде „Дъ глоуб енд мейл".

Френският президент и германският канцлер Ангела Меркел събраха Путин и Порошенко за 15-минутна среща преди официалния обяд в чест на участващите в тържествата световни лидери, посочиха източници от антуража на Оланд.

"Разговорът засегна политическите стъпки за деескалация на кризата, включително признаването от Русия на Порошенко за законно избран президент, посочва източник на Reuters.

Путин и Порошенко си стиснаха ръцете и се договориха, че през следващите дни ще бъдат обсъдени и подробности по примирието между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна", каза източникът.

Той добави, че двамата са обменили мнения за икономическите последици от противопоставянето между двете държави.

На 25 май Путин официално обяви, че „ще уважи волята на украинския народ" от президентските избори и има желание да работи с кандидата, който бъде избран за поста на мястото на сваленото руско протеже Виктор Янукович.

Няколко дни по-късно подобна позиция възприе и външният министър Сергей Лавров, но днешната среща е първият диалог, който държавните ръководители на двете страни водят на фона на ожесточените сблъсъци в Източна Украйна от последните два месеца.