Владимир Путин предложи на Джордж Буш алтернативна зона за разполагане на щита за противоракетна отбрана, съобщи АP.

Путин е предложил на Буш по време на срещата на голямата осморка в Хайлигендам съвместно да се използва Габалинската радиолокационна станция в Азербайджан за целите на противорактетната отбрана. Русия сега държи радиолокационната станция под аренда.

Внимателно разгледахме предложенията на САЩ. Ние имаме собствени идеи, аз подробно ги разясних на президента на САЩ. Първата идея е съвместно използване на арендуваната от нас РЛС в Азербайджан Габала, - казал е Путин. По неговите думи, той е говорил в сряда с президента на Азербайджан: „Действащото съглашение позволява да се прави това (съвместно да се използва РЛС)".

Русия подписа с Азербайджан съглашението за аренда на РЛС „Дарьял" през януари 2002 за срок от десет години при годишен наем $7 млн. и ангажимент, че ще се използва само за информационни и разузнавателни цели, като резултатите се споделят със Задкавказката република.

Според руския президент, разполагането на системата за противоракетна отбрана в Азербайджан ще защити не само част от Европа, а цяла Европа и ще изключи възможността за падане на остатъците от прихванати ракети върху европейска територия. Вместо това осколките биха паднали в морето или в океана.

Такъв развой на събитията за локализация на „ракетния щит" според руския президент ще свали необходимостта Русия да разполага ударни комплекси на европейските си граници и да пренасочва ракети.

Реакцията на Джордж Буш на предложението на Путин не може да се определи като еднозначна или даваща някакви конкретни отговори. Американският президент е казал: Путин направи интересно предложение, в резултат на което решихме да проведем стратегически диалог, в който ще бъдат задействани структурите на военните и външната дипломация. По думите на Буш, това ще е сериозна стратегическа дискусия.

„Това е много сериозен въпрос и трябва да се уверим, че всяка страна разбира позицията на другата напълно. В резултат на тази дискусия по-лесно ще се разберат технологиите, които ще се задействат в ПРО и ще бъдат ясни възможностите за сътрудничество".

Предложението на Путин включва и съвместно Русия - САЩ управление на щита за противоракетна отбрана в Азербайджан, което ще повиши прозрачността във военните проекти на двете страни и ще гарантира по-голяма защита от тероризма. Според Путин, истинската заплаха не идва от ракетите на Северна Корея и Иран и американците знаят това, затова много по-ефективен (ако целите са антитерористични) би бил щитът на границата на Европа, а не на Русия.

Помощникът на Буш по националната безопасност Стивън Хедли окачестви предложението на Путин като поражение: отстъпление и връщане назад на суровите закани за насочване на ракети към европейски цели. Германските политолози са на друга позиция: предложението на Путин е много мъдър политически ход.

Путин е избил козовете от ръцете на Буш. Руският президент открито е казал на американския си колега, че ако САЩ се бои наистина от Иран, то ракетите трябва да се поставят там, където това е действително нужно. Ако сега Буш продължи да настоява ракетите да се монтират в Източна Европа, то ще стане съвсем ясно, че те са насочени не срещу тероризма, а срещу Русия. Тоест открито ще се даде старт на нова надпревара във въоръжаването, инициатор на която ще е Вашингтон, а  не Москва.

От руска гледна точка, има два мотива за разполагане на ракетите в Полша и Чехия. Единият е символичен - да показва победата на САЩ в Студената война. Другият е продължение на „Звездните войни" на Роналд Рейгън. И двата не са приемливи за Москва.

Външният министър на Азербайджан е заявил днес, че страната му е готова за начало на консултации.