Само 10 % от българските пациенти смятат, че здравеопазването върви към по-добро. Това показва проучване на Агенция ГАЛЪП- интернешенъл проведено в началото на октомври т.г., предаде БГНЕС.

Най-сериозните проблеми, с които болните са се сблъскали през последните 12 месеца, са високите разходи за лекарства, както и липсата на квалифицирани лекари и медицински персонал.

България продължава да е сред държавите, в които личните разходи на пациентите за лекарства са сред най-високите в Европа - 56 % от общите разходи за лекарства.

Държавата осигурява едва 40 лв. на глава от населението годишно, докато в страните от Европа тази сума е многократно по-висока.

Във Франция е 622 лв., за Германия 614 лв., за Унгария 223 лв., за Словакия 252 лв., коментира Виолета Антонова председател на Конфедерация „Защита на здравето".

Всеобщо е мнението сред пациентите, че институциите, отговорни за лекарствената политика са неефективни и не правят нищо за подобряване достъпа на лекарства за пациентите.

Близо 70 % от анкетираните споделят, че разходите за лекарства затрудняват техния семеен бюджет, а 18 % дори са прекратявали лечение по финансови причини.

„Общественият организъм не обича собственото си тяло и това е нашият призив към управляващите - обичайте ни, ние с вас сме едно тяло", каза Петко Кенанов председател на Асоциацията на лица с интелектуални затруднения.

В същото време да се въведе допълнително задължително здравно осигуряване, поискаха от Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, пише news.bg.

Според тях цялостна демонополизация на касата не може да се случи на този етап. Според асоциацията, Националната здравна каса трябва да продължи да бъде гарант на здравното осигуряване, като поеме основния пакет от здравноосигурителни услуги.

Те предлагат финансирането на дейността по задължително здравно осигуряване да се извършва чрез втора задължителна здравна вноска, обясни Мими Виткова, председател на асоциацията.