В петък министърът на изследването и образованието в Германия Анет Шаван (Annette Schavan) обяви трите университета, които са най-обещаващи за развитието на висшето образование в Германия, съобщават от Deutsche Welle. Класацията е изготвена въз основа панел от експерти в рамките на програма за „университетско съвършенство."

Титлата „елитен университет" получиха Техническия университет в Мюнхен, Лудвиг-Максимилиан университет, също в Мюнхен и университетът в Карлсруе, провинция Баден-Вюртенберг.

Освен званието, елитните университети получават значително финансиране от държавата. Всеки от трите университета ще получи около 120 милиона евро за следващите пет години. Общата сума на програмата за съвършенство е 1,9 милиарда евро, разпределени в 22 проекта в периода 2007 - 2011 г., които са локализирани предимно в най-богатите провинции на Германия.

Парите се разпределят в три сфери: докторантски програми, които доказват потенциала си да формират млади таланти; „изследователски гнезда" (research clusters), които представляват центрове на превъзходство в практическите области и накрая споменатите горе три топ-институции, които отговарят на докторанските и изследователските изисквания и освен това служат като „витрина" на бъдещото развитие на университетите в Германия.

Германската инициатива за университетско съвършенство и качество има претенции да преодолее „хроничното недооценяване" на германските университети в чужбина. Президентът на ТУ - Мюнхен Волфганг Херман заявява, че досега постижението на германския университет е в „топ 50" на Европа, но стремежът ще е за „топ-25".

Наистина, най-голям размах кампанията приема в Бавария със столица Мюнхен, в която са разположени 8 от 18-те финансирани училища за докторанти и 8 от 17-те центъра, притежаващи потенциал да се преобразуват в малък брой международно признати изследователски центрове. Другият център с много висок рейтинг, Карлсруе, също е разположен в по-богатата южна част на Германия.

Университетите в Севера и Изтока са подценени от експертите в анкетата и така повече средства ще отидат за университетското развитие на региони, които и сега са по-заможни. В бъдеще диспропорцията между университетите и регионите се очаква да се задълбочи.