Днес, на работната среща на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и неговия гръцки колега Еврипидис Стилиянидис, ще бъде направен преглед на резултатите за последната година от изпълнението на съвместната програма за изграждането на новите ГКПП между двете страни, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Припомняме, че между двете държави има Споразумение от 1995 г. за откриване на три нови ГКПП - Гоце Делчев - Драма (Илинден - Ексохи), Рудозем - Ксанти (Еледже - Ексинос) и Кърджали - Комотини (Маказа - Нимфеа). До момента е открит един ГКПП - Гоце Делчев - Драма, а по останалите се работи.

В рамките на посещението  ще бъде направена символична първа копка за строителството на подходния път от Комотини към Нифеа - Маказа с дължина 20 км.

Стойността на строителните работи е 85 млн. евро, осигурени от гръцката страна.

От българска страна първият етап - 18 км от пътя Кърджали - Маказа, беше завършен в края на 2006 г. Участъкът Подкова - Маказа се финансира програма ФАР - Трансгранично сътрудничество с Гърция и е на стойност 25 млн. евро.

Двете страни, България и Гърция, влагат много усилия за въвеждането в експлоатация на гранични пунктове, които ще спомогнат за засилване на икономическите, социалните и културните контакти в трансграничния регион, коментира преди заминаването си зам.-министър Михалевски.