Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е подала сигнали за констатирани нарушения във ВиК-Добрич до главния прокурор, Инспекцията по труда и Агенцията за държавна финансова инспекция.

В Добрич министърът заяви, че ще следи отблизо процесите около ВиК-Добрич, което от около две седмици има нов управител. По думите й след смяната на стария шеф Радослав Русев, при преглед на документите е установено лошо финансово-икономическо и техническо състояние на дружеството. Некоректно са били отразявани загубите и приходите на ВиК.

Водната фирма има задължения за над 28 милиона лева, като на Енерго Про не са били изплатени дългове за 1 милион и 659 хиляди лева. По този повод електроразпределителното дружество заплаши, че ще спре тока на обектите на ВиК. Днес обаче бе подписан споразумителен протокол за разсрочване на задълженията до януари. В началото на септември новият управител Юлиян Иванов ще представи оздравителна програма.

Реформата във водния сектор трябва да започне веднага. За нея вече има изготвена стратегия, която ще бъде утвърдена през септември, заяви Десислава Терзиева. Реформата ще включва както краткосрочни, така и средно- и дългосрочни мерки, с цел да се подобри състоянието на съоръженията и водоснабдяването и като резултат да има поносима за населението цена на водата, поясни министърът.