Депутатите приеха промените за 10% увеличение на пенсиите в страната от 1 юли тази година.

Това стана ясно по време на пленарното заседание на НС днес, на което бяха приети на първо и второ четене промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2007 г.

С тази промяна минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 85 на 93.5 лева, се посочва в новия закон.

Средният размер на пенсиите ще стане 168 лева, а максималния - 490 лв., обясниха депутати след гласуването в пленарната зала.

Съгласно приетите промени в закона ще бъде увеличен също така и размера на социалната пенсия за старост от 63 на 69.3 лева. Новият размер на пенсиите е в съответствие с решението на Надзорния съвет на НОИ за индексиране на всички пенсии с 10 на сто.

Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца.

Увеличението на социалната пенсия за старост ще доведе и до увеличение на минималните размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност - социалните пенсии за инвалидност, гражданскоинвалидните, военноинвалидните и персоналните пенсии.

Първоначално бе предвидено пенсиите да бъдат увеличени с 8.5%, но поради икономии в бюджета на държавно обществено осигуряване е станало възможно увеличението с 10%.

Необходимите средства за покриване на тази разлика в процентите до края на 2007 година са 33.2 млн. лева и ще бъдат отпуснати от Бюджета на държавното обществено осигуряване.