Финансирането на екологични технологии с рисков капитал (Venture capital funding) през 2006 е достигнало $1.28 млрд., съобщава агенция Ройтерс обнародвани във вторник резултати от пазарно изследване на Dow Jones VentureOne.

VentureOne заедно с консултантската фирма Ernst & Young установяват, че венчърните инвеститори в САЩ, Китай, Европа и Израел са повишили инвестициите си с 93.5% за година - от нивото $664.1 млн. през 2005.

Повече от две трети от рисковите еко-инвестиции са направени от инвеститори от САЩ. Китай изпреварва Европа като втори по значение пазар, привличайки в 12 проекта $221.8 милиона, почти тройно повече от стойностите през 2005. В Европа са инвестирани само $157 милиона рисков екокапитал, но също така и три пъти повече сделки, което говори за намаляване размера на отделния проект в зеления сектор или дори за по-голямата му достъпност.

Стимул за двукратното увеличение според директора на поделението на Ernst & Young за рисков капитал, са глобалната промяна в климата, високите цени на петрола, енергийната сигурност и изчерпаемия характер на ресурсите.

Най-голяма по размер рискова инвестиция в екологичната икономика е била за $75 млн. от производителя на соларни клетки NanoSolar от пало Алто, Калифорния. $50 млн. са вложени в проект за етанол и биодизел от калифорнийската Altra. Третото място с $40 млн. е за производителя на слънчеви клетки Trina Solar.

Категорията „чиста технология" включва енергия от възобновяеми енергоизточници, също и вода, селско стопанство, транспорт и производство, където технологията създава по-малко токсичност. От VentureOne са посочили, че са използвали строга дефиниция за компании, които директно правят възможно ефективното използване на природни ресурси и намаляват вредното въздействие на производството върху екологичните системи.

Като цяло всички инвестиции в „чисти технологии" за 2006 са $3.6 млрд., 45% увеличение от 2005. Инвестициите в енергийни източници дават 72%. Данните са на индустриалната търговска група Cleantech Venture Network. Разликата между цифрите в двете изследвания се дължи на корпоративните инвестиции и известно количество дългово финансиране.

Новите инвестиции в чисти технологии сега растат далеч по-бързо от класическите „категории" на рисковия капитал като компютри, здравеопазване или стартиране на търговия на дребно. Но въпреки това чистите технологии все още дават само 3.7% от общия размер на рисковите инвестиции ($34 млрд. в изследваните от VentureOne държави).

От 2001, когато VentureOne започна изследването си, до края на 2006 кумулативните инвестиции в чисти технологии са се увеличили до $3 млрд. Фирмите за соларни клетки кумулативно са инвестирали $460 млн. и са на първо място, а на второ място са компаниите за биогорива.

Най-активни инвеститори за 2006 са били Draper Fisher Jurvetson, DFJ Element, Khosla Ventures, Nth Power и Rockport Capital Partners.