Втората по големина петролна компания в Румъния Ромпетрол съобщи миналата седмица, че е продала 75 % от дяла си на казахската държавна компания KazMunaiGaz (KMG), което отвори нови хоризонти пред румънския и югоизточния пазар, анализират от Оxfordbusinessgroup.

Размерът на сделката, който възлиза на $2.7 млрд,. не е за подценяване, но истинското значение на придобиването се състои в преразпределението на енергийната политика в Централна Азия, Балканите и Европа. Не по-малко важен е фактът, че това превръща Румъния в ключова енергийна зона за Западна Европа.

Чрез агресивна политика на стратегически придобивания, непрекъснат ръст и експанзия на международните пазари, собственикът на Ромпетрол Дину Патрициу изстреля една от лошо управляваните, губещи държавни петролни компании в топ 25 на най-добрите петролни компании в ЕС.

За последните 10 години Ромпетрол придоби мажоритарни дялове в три румънски рафинерии и разшири продажбите си в Югоизточна Европа, Молдова, Грузия и Украйна. През 2005 год. компанията купи Dyneff Group, най-големият независим дистрибутор на петролни продукти във Франция. Придобиването само по себе си, както и развитието на швейцарския й клон Vector Energy, превърна компанията в посредник между природните ресурси на Източва Европа и нарастващите енергийни нужди на западняците.

Докато Патрициу разширяваше своя бизнес, европейските енергийни отношения ставаха  все по-обтегнати заради зависимостта на западна Европа от руския петрол и природен газ. В момента Русия доставя 1/4 от европейския петрол и 2/5 от природния газ. Прокраднаха се страхове, че тя ще използва господстващото си положение на пазара като инструмент за влияние върху глобалната политика.

През декември 2006год., Газпром прекъсна доставките на нефт за Украйна след конфликт в цените. Украйна е ключова петролна зона, защото снабдява цяла Западна Европа и обтегнатите връзки с Русия оказаха остро влияние върху ценообразуването на енергията в този район.

След този конфликт, западна Европа се впусна в търсене на нов енергиен коридор, отправяйки поглед към Югоизточна Европа и Западна Азия.

Без съмнение KMG бяха най-подходящите купувачи на Ромпетрол. В момента компанията е в топ 20 на световните производители като Казахстан има амбиции да утрои продукцията като по този начин я направи износител номер 1 в света.

Това придобиване на само консолидира стратегията на KMG за Източна Европа, но и положи здравите основи на петролната индустрия в Западна Европа.

По този начин Румъния и Югоизточна Европа ще обуздаят до известна степен руското енергийно господство.