Русия ще намали данъците върху петролните компании, за да преодолее проблема със „стагнация на производството" след десетилетие на ръст, заявил е министърът на енергетиката и промишлеността Виктор Кристенко в интервю за Bloomberg Television в Москва.

„Равнището на производство сега е в плато, стагнация", заявил е министърът. „Надяваме се дебатът за данъчните промени да завърши до два или три месеца".

Производството на нефт в Русия може да намалее за пръв път от десетилетие заради нарастващите добивни разходи и остаряващите нефтени полета. Финансовият министър Алексей Кудрин миналия месец също спомена, че правителството може да съкрати данъците, с които облага извличането на нефт, с 100 милиарда рубли, за да насърчи разработването на залежите с по-труден достъп.

В момента акциите на руските петролни компании се покачват. Най-големият производител на Русия Роснефть днес видя 2.2% поскъпване на ценните си книжа, след като в началото на деня те се понижиха с 0.6%. Акцията на ЛУКОЙЛ се повиши с 2.1% в следствие на изнесените добри доклади за печалбата на компанията.

50 - годишният Кристенко, преди изпълняващ длъжността премиер министър, от четири години отговаря за най-голямата енергийна индустрия в света. Той и Кудрин вече са се споразумели за проекта за данъчна промяна. Главният въпрос е колко точно да бъде данъчното намаление.

Според чуждестранните анализатори, данъчните отстъпки, които готви руското правителство, са твърде малки и няма да изиграят особена роля. Правителството трябва да приложи по-големи данъчни намаления и да ускори процеса.

Русия е най-големият доставчик на петрол в света след Саудитска Арабия. През март производството на петрол спадна с 1.3% спрямо предишния месец до 9.76 милиона барела дневно. Юри Трутнев, министър на природните ресурси, миналия месец също предупреди, че е възможен спад в добива на нефт за пръв път от 1998.

Кристенко е пояснил, че до известна степен това е било предвидено в енергийната стратегия на Русия: първо забавяне на ръста на производство, след това достигане на константно ниво.

В отделна новина от днес, разпространена от руските медии, се разбра, че Путин е подписал указ за по-нататъшното развитие на компанията Роснефтегаз и включването към нея на 78 компании от газовия сектор (от тях 70 са газоразпределителни дружества), намиращи се във федерална собственост. Този указ се възприема като началото на прехвърлянето на Газпром под прекия контрол на държавата.

Засега подробностите са, че миноритарните акционери на дружеството Росгазификация ще продадат своите 0,89% от акциите на Газпром на новата държавна компания Роснефтегаз.  Така заедно с вече притежаваните 49,112% в Газпром, руската държавата получава контрола над Газпром.

В замяна на това газовият монополист получава държавните дялове в 78-те компании, които според указа на президента трябва да бъдат предадени на Роснефтегаз. Интересно е, че след осъществяването на схемната, Росгазификация ще премине към Газпром, тъй като е една от 78-те компании, които ще бъдат предадени на Роснефтегаз. Акциите на Газпром ще се заплатят по пазарна стойност, тоест сделката възлиза на около $2,76 милиарда.

Руската държава вече няколко години се опитва да получи контролния пакет акции в Газпром, но досега схемите са се оказвали неуспешни. За пръв път за преминаването на контрола над Газпром към държавата се заговори през лятото на 2007 година. Тогава се твърдеше, че Газпром ще мине под контрола на държавата в края на 2007 г.