В Хонконг ще се разрази съдебната битка на годината. Съдията ще реши дали състоянието на Нина Ванг от $6 млрд. ще отиде при нейният гадател или в семейството й, пише кореспондентът на The Independent в Китай.

Ванг почина през април на възраст 69 години. Тя бе най-богатата жена на Азия и едно от най-колоритните лица на Хонконг. Наричаха я „Малката сладурана", защото сплиташе косата си на две плитки и носеше чорапи в стил 50-те и ултракъси полички.

Тони Чан, занимаващ се с фън шуй и едновременно с това заможен бизнесмен, твърди, че последната воля на Ванг е да остави имуществото си на него, с подписан документ от 2006 г., когато тя е умирала от рак.

Фондацията Chinachem Charitable Foundation, управлявана от семейството й, възразява и показва по-ранно завещание от 2002 година. Двете страни не са постигнали извънсъдебно споразумение и сега съдът има глас.

Дори и мъртва, Нина Ванг не оставя на спокойствие хонконгските адвокати. Повечето от последните й години бяха прекарани в съда в борба със свата й за наследството на съпруга й Теди. Тя няма деца.

Хонконгският химически магнат Теди Ванг бе отвлечен през 1990 г. Баща му поде кампания синът да бъда обявен за мъртъв, за да може да се раздели наследството му. Той успя през 1999 и смъртта на Теди бе потвърдена от съда, след което бе подето гражданско дело, претендиращо за наследството.

Проблемът се усожни от това, че има две, а възможно и три завещания. Едното от 1968 показва, че Теди оставя на баща си всичко. Според бащата, завещанието е било написано след изневяра на Нина Ванг. Ядосан, магнатът прекратява действието на завещание, написано в началото на 1960, в което разделя богатството си между баща си и жена си.

Нина Ванг печели осем-годишната битка в съда през 2005, осигурявайки си пълен контрол върху имуществото и най-голямата частна строителна предприемаческа компания на Хонконг Chinachem.

Страната на Чан пледира пред съда да се назначат администратори за предпазване на активите на състоянието на Ванг, включително и компанията Chinachem, изказвайки притеснения за финансовото й здраве.