Отбелязваме 3 март - този път с тъга.

„Труд":

България тъжна среща своето освобождение

     България посреща тъжна днес 130-ата годишнина от своето освобождение.

     Заради трагично загиналите в пожар пътници в нощния влак София-Кардам честванията ще бъдат строги и сдържани. На държавния прием, който президентът Георги Първанов дава довечера в резиденция "Бояна", няма да се сервира алкохол.

     Държавният глава заяви, че честванията не могат да бъдат отменени, защото трябва да се отдаде почит на загиналите за свободата на България. Той обаче добави, че е редно да се обяви национален траур, когато бъдат идентифицирани всички жертви на трагедията край Червен бряг.

Стандарт":

Самарското знаме се вее

Самарското знаме ще е гвоздеят на военния парад за 130-годишнината от Освобождението. Уникалната реликва за първи път от дълго време ще бъде изнесена сред народа. Миналата година честването мина без знамето, защото то бе на реставрация. Освен него над площада ще се развеят и флаговете на 13-и рилски полк, на 14-и македонски и 25-и шипченски полк, научи "Стандарт".

 Първите мъже в държавата ще се съберат в понеделник вечерта на жълтите павета. Властта и народът ще се слеят, за да сведат заедно глави и да почетат 130-ата годишнина от Освобождението на България. Дни наред войниците набиват крак на плаца на поделението си край 4-и километър, за да се представят достойно на церемонията.

Разпознават жертвите от влака. Ще има ли национален траур?

„Сега":

Разпознаха шест от жертвите в опожарения влак

Едва на третия ден след жестокия пожар във влака София-Кардам, който изпепели 2 вагона и пътници в тях, започна разпознаването на жертвите. На шестима от осемте пътници, чиито тела бяха открити в напълно изгорелия кушет-вагон, вече е установена самоличността. Това обяви вчера патологът от Съдебна медицина в Плевен д-р Йордан Деков. Сред разпознатите жертви е 25-годишният Даниел Вичев от Добрич, който усилено беше издирван от роднини и приятели. Близките му заедно със служители на "Гражданска защита" и вчера обхождаха района около пожара край Червен бряг. Те предполагаха, че младежът може да е скочил от движение и все пак да се е спасил.

Стандарт":

Първанов призова за национален траур

Смятам, че е разумно, след като приключи идентифицирането на всички жертви и след като се изяснят обстоятелствата по инцидента, правителството да обяви национален траур, заяви президентът Георги Първанов вчера. Първанов каза още, че България отбелязва годишнина от Освобождението, за което са се жертвали стотици хиляди българи и ние почитаме паметта им. Става дума за национален празник, за утвърдена традиция, която не е в противоречие с нашата готовност да почетем паметта на жертвите на трагедията във влака, добави президентът. Нямам никакво съмнение, че отговорността ще бъде изяснена и че всеки ще поеме своята отговорност, добави той. За национален траур призова и археологът проф. Николай Овчаров.

Урагани се очакваха в страната.

„Труд":

В очакване на урагана: Затворете прозорците, махнете саксиите

"Не стойте на открито, затворете си прозорците, махнете саксиите от тях". Това са само част от предупрежденията към гражданите, отправени от общинските управи вчера. Снощи се очакваше опашката на циклона Ема, който помете цяла Западна и Централна Европа, да се развихри и над България. Кметът на София Бойко Борисов призова столичани да отстранят неукрепените предмети от балконите си, както и да не оставят отворени прозорци.

Стандарт":

Ураган премята покриви като клечки

Ураган помете покриви и дървета и затвори порт Варна вчера. Силата на вятъра на места стигна 30 метра в секунда, а вълнението на морето - 3 бала. Стихията отнесе стъклата на тераси по високите блокове в Добрич. Още в събота вечер хората там останаха без интернет. Нарушен бе и сигналът на кабеларките. По улиците се носеха скъсани кабели. Пощата пък осъмна без ламарини по покрива. На нос Калиакра ураганът стигна 20-30 м в секунда. В София най-много сигнали за поражения от вятъра имаше в нощта срещу неделя, съобщи Гражданска защита. В "Люлин" с трясък се откъртили и паднали ламарини.