Бизнесмен от Саудитска Арабия стана втори по дял акционер в британската банка HSBC, след като вчера се разбра, че е придобил 3.1% за сумата от 3.3 млрд. паунда (€4,92 млрд.). Информацията е на The Independent.

Маан Абдул Вахед Ал-Санеа  (Maan Abdul Wahed Al-Sanea) е започнал да формира дела си в средата на февруари, възползвайки се от това, че цената на акциите бе ударена от проблемите с бизнеса с вторични ипотеки в САЩ. Притежанието му се разкрило едва след като прехвърлил границата 3%. Арабинът е купил акциите посредством инвестиционната си компания Singularis Holdings, регистрирана на Каймановите острови.

Ал-Саена е съосновател на саудитската Saad Group, конгломерат с активи от 4 млрд. долара с интереси в строителството, инженеринга и недвижимата собственост, туризма и финансовите услуги.

Говорител описва Ал-Саена като дългосрочен инвеститор, за който не се е чувало да иска да придобива компаниите, в които е изграждал дялове. Инвестиционният му портфейл включва ценни книги на Citigroup, Bank of China и напоследък инфраструктурния фонд 3i. Освен това арабинът има дял малко под 30% в строителната компания Berkeley.

След новината за дела на Ал-Саена, акциите на HSBC се вдигнаха с 1%, носейки му печалби от 33 млн. паунда. Само Deutsche Bank с 3.25% е по-голям акционер в прочутата банка.

Главните мениджъри на HSBC са говорили с Ал-Саена и са се успокоили, че бизнесменът няма намерение да предприема враждебни ходове. Освен това бизнесменът от Саудитска Арабия може да помогне на HSBC да утвърди позициите си в Близкия и Средния Изток.

Ал-Саена е бивш военен пилот с кувейтски произход. Той е основал Saad Group през 1980 заедно с жена си, чийто брат е 41ви в списъка на богаташите на Forbes със състояние $3.1 млрд. Компанията е започнала със строителни дейности, била е активна във възстановяването на Джеда, след това се е насочила и в други сфери като медицинско обслужване и образование. През 2004 техният хотелски комплекс Oasis в саудитския гад Акхобар е бил атакуван от терористи, взети са 50 заложници, 22 от които загиват преди военните сили на Саудитска Арабия да си възвърнат контрола над територията.