На фона на средно-годишната възвръщаемост на щатските индекси от 12% за периода между 1986 и 2005 година, тази на индивидуалните търговци е възлязла на едва 4%, поради не особено „адекватното" им поведение на фондовите пазари, сочи изследване на финансово-брокерската компания Dalbar, цитирана от Profit.bg

Анализаторите дават седем съвета на инвеститорите, спазването на които би ги предпазило от финансови загуби.

На първо място, съвета им е да не се спестява с дясната ръка, а да се харчи с лявата. Пример за такова действие е държането на свободните им средства на влог с лихва от 5% годишно и плащането с кредитна карта, по която лихвата възлиза на 15% годишно.

Вторият им съвет е да не са прекалено „предпазливи", което в превод означава да бързат да продадат печеливши акции, а да задържат губещи такива. Като друга не особено подходяща стратегия се сочи влагането на основната част от свободните им средства в инструменти с фиксирана доходност и твърде малко в акции, особено при относително ниски акаунти.

Подобна стратегия е подходяща за големите институционални инвеститори и фондовете, и не толкова, за инвеститорите с относително малки акаунти и очаквания за „нормално висока" доходност.

Следваща често срещана при инвеститорите грешки е „поставянето на всичко в една кошница". Залагането на твърде голяма част от портфейлите в една позиция и особено, ако тя е малка по размер компания, крие в себе си твърде големи рискове, като ликвидни рискове, рискове от твърде големи загуби, и дори фалит.

Следващия съвет към инвеститорите е да не живеят за момента. Като тенденция се оформя инвеститорите да не обръщат и заделят достатъчно внимание и средства за бъдещите им нужди, а да харчат всеки изкаран долар на момента.

Откриването на сметка за допълнително пенсионно осигуряване може би не е лоша алтернатива, като заделянето на минимални средства по нея ежемесечно ще Ви осигури спокойни старини.

На следващо място, специалистите съветват инвеститорите да не „хвърлят добри пари заради лоши".

Като примери се сочат поправка на автомобил на стойност по-голяма от стойността на самия автомобил, продажба на печеливши позиции от портфейла с цел „осредняване" на цената на губещите такива и др.

Предпоследният съвет към инвеститорите е да не позволяват на егото им да им причинява вреди и да им носи загуби.

Твърдата самоувереност и убеденост в собствената правота, както и честата невъзможност да си признаят грешката, карат много инвеститори да изпадат в ситуации, когато мозъка им е „замъглен" и те не могат да разсъждават трезво.

И на последно място, съветът към инвеститорите е да не следват тълпата „на сляпо". "Напишете си домашното" сами и не разчитайте единствено на съвети на специалисти, било то и световно признати. Всеки понякога греши, така че преди да се впуснете в дадена инвестиция направете и собствено проучване.

Статията е заимствана от бизнес сайта Profit.bg